Hrvatski radio

Radio Osijek

Općina Antunovac niže projekte

01.07.2020.

13:08

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Nakon što je završen projekt "Izgradnja infrastrukture u proširenju Gospodarske zone Antunovac", Općina Antunovac krenula s novim projektom, "Biciklističke staze Općine Antunovac" .

Na konferenciji predstavljanja tih dvaju projekata načelnik Općine Davor Tubanjski istaknuo je kako su proteklih godina naviknuli na ovakav ritam rada: "Ovo je pravi pokazatelj načina na koji se radi u Općini Antunovac. Naglasak posebice stavljamo na gospodarstvo i poljoprivredu, te smo posebno zadovoljni što je Gospodarska zona zaživjela onako kako smo htjeli. Na žalost malo nas je usporila ova situacija s koronavirusom, no nadamo se da će sve to brzo proći i da će se nastaviti ulaganja u Zoni", rekao je Tubanjski, a pročelnica upravnog odjela za investicije i fondove EU Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak dodala kako je projekt "Izgradnje infrastrukture u proširenju Gospodarske zone Antunovac" vrijedan gotovo 4 milijuna kuna: "Projekt je započeo 2018. godina, a uspješno je priveden kraju i prije zadanih rokova. Sufinanciran je sa 75% bespovratnih sredstava Europske unije, a njime je 17 parcela u Zoni opremljeno svom potrebnom komunalnom infrastrukturom čime su se stvorili preduvjeti za dolazak novih poduzetnika".

Gospodarska zona Antunovac smještena je na iznimno atraktivnom geoprometnom položaju, u centralnom sjevernom dijelu Općine Antunovac neposredno uz južnu granicu grada Osijeka, uz državnu cestu D518, autocestu A5 u neposrednoj blizini, željezničku prugu Osijek - Vinkovci te trasu budućeg koridora brze ceste Varaždin-Ilok, povezanu s koridorom 5C Budimpešta-Sarajevo-Ploče. U Gospodarskoj zoni Antunovac trenutačno posluje 24 poduzetnika. U njoj je smješten i Poduzetnički inkubatoru i akceleratoru koji je najveći na istoku Hrvatske, a u njemu posluju 23 tvrtke.

Uz danas predstavljen završetak projekta Gospodarske zone, predstavljen je i početak novoga kojim će se izgraditi preko 4 kilometra biciklističkih staza kroz Antunovac i Ivanovac. Infrastruktura će doprinijeti boljoj povezanosti na linijama dnevnih migracija na području aglomeracije, povećanju sigurnosti biciklista te smanjenju korištenja automobila i motornih vozila, što u konačnici doprinosi i smanjenju emisije CO2. Radovi na izgradnji dionice kroz naselje Ivanovac započeli su u početkom svibnja 2020. godine i trenutno su u punom zamahu, dok su radovi na dionici kroz naselje Antunovac započeli u krajem svibnja 2020. godine i trenutno su u početnoj fazi.

Ukupna vrijednost projekta je 4.100.000 kuna, iznos bespovratnih sredstava je 3.485.000 ili 85% ukupne vrijednosti, a ukupna vrijednost ugovorenih radova je 5.357.811 kuna. Završetkom projekta stvorit će se mreža od 9 kilometara biciklističkih staza u Općini Antunovac čime će se u potpunosti spojiti s Osijekom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.