Hrvatski radio

Radio Osijek

Operne arije na kotačima oduševile Osječane

25.04.2020.

22:00

Autor: Davor Lončarić

Operne arije na kotačima oduševile Osječane

Operne arije na kotačima oduševile Osječane

Foto: - / -

Najljepše arije iz opere Carmen te druge poznate pjesme stanovnicima Žutog naselja i Bosutskog naselja u Osijeku su u kratkom programu izveli solisti Hrvatskog narodnog kazališta - Robert Adamček i Gordana Kalmar. Na kotačima (i klaviru) pratio ih je Damir Šenk.

Projekt Grada Osijeka i Kulturnog centra - Kultura na kotačima - nakon Sjenjaka, Vijenca Ivana Meštrovića, Vijenca Murse i Juga II. danas se preselio u Žuto naselje (Ulicu Ljudevita Posavskog) i Bosutsko naselje. Na veliko iznenađenje građana u četvrtak je svirao gitarist Ivan Kovačević Jimi, a u petak su nastupali Red Roostersi. Danas nešto sasvim drukčije - operne arije odzvanjale su osječkim ulicama uz prigodno osvjetljenje na zgradama, a nastupe su pratili brojni građani s prozora i balkona te slučajni prolaznici na parkiralištima. Mnogi su se iznenadili i nisu mogli sakriti oduševljenje što je u ovim tmurnim vremenima izolacije, zaustavljenog života i zabrinutosti za zdravlje netko odlučio dovesti umjetnike u često zaboravljena naselja. 

Zadovoljni su bili i solisti, Gordana Kalmar izjavila je kako joj silno nedostaju publika, kolege i kazalište te kako se nada da će ova kriza što prije proći i da će se što prije u kazalište vratiti život. Robert Adamček priznao je kako je već pjevao pod balkonima, ali prvi put je stajao na automobilu s mikrofonom. I njemu se prilično svidjela ideja organizatora da glazbom i pjesmom unese bar malo veselja i zabave u "nezgodnim" vremenima. Damir Šenk je dodao kako svi glazbenici, pjevači i glumci i dok je kazalište zatvoreno vrijedno vježbaju i rade, pripremaju se za nove predstave, a on je sudjelovao i u nekoliko online glazbenih projekata, poput snimanja pjesme Krist na žalu za Uskrs. 

Ekipa iz HNK i sutra će (u nedjelju) na skrivenim adresama zapjevati i zasvirati na kotačima i to predvečer, oko 19 i 20 sati, u Blok centru te na Gornjodravskoj obali. 

 

Kako je bilo solistima, ali i građanima možete poslušati i u prilogu. 

 

KULTURA NA KOTAČIMA - HNK - Žuto naselje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 h

FEBIRE

FEBIRE