Hrvatski radio

Radio Osijek

Oporavak sektora sjemenarstva u Hrvatskoj

27.06.2022.

13:45

Autor: Radio Osijek

Sjeme

Sjeme

Foto: MMilas / Radio Osijek

Od  2017. godine za više je od 20 posto rasla proizvodnja sjemena, broj sorata u postupku priznavanja te ukupna količina certificiranog sjemena u Hrvatskoj, čulo se na Danu polja koje je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu tradicionalno organizirala za dorađivače sjemena i distributere sorti strnih žitarica.

U ovoj je godini za domaće i inozemno tržište dorađeno sjeme 40 različitih biljnih vrsta. Riječ je o ukupno 73 870 tona. Količine su trebale biti i nešto veće (za 5 tona), no zbog covid krize ta je količina ostala u Hrvatskoj, pojašnjava voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu Goran Jukić. "Najveće su  ukupne količine sjemena u Hrvatskoj kod strnih žitarica (83 posto), industrijskog bilja imamo 15,26 posto, povrća 0,51 posto te krmnog bilja 0,66 posto. Koliko je ovaj sektor važan govori i podatak kako je u sektoru sjemenarstva (oplemenjivanja bilja, proizvodnje, dorade i distribucije sjemena) angažirano 6730 djelatnika. U pet slavonskih županija proizvodi se najviše sjemena (nešto manje od 90 posto), a dorađuje se preko 80 posto sjemena. U proizvodnji sjemena strnih žitarica, soje i lucerne u potpunosti smo  samodostatni, dok kod kukuruza domaće potrebe zadovoljavamo sa 60 posto. Kod povrća i krmnog bilja osuđeni smo na uvoz jer nemamo domaću selekciju i organiziranu proizvodnju. Druga smo zemlja u Europskoj uniji po sjemenskoj proizvodnji soje (ispred nas su samo Talijani), dok smo 6-ti po proizvodnji sjemena pšenoraži, 9-ti po ozimoj pšenici i ječmu  te 11-ti po proizvodnji sjemena kukuruza". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.