Hrvatski radio

Radio Osijek

Oporavilište za životinje u osječkom ZOO vrtu

07.07.2022.

13:12

Autor: Radio Osijek

Oporavilište za životinje

Oporavilište za životinje

Foto: M.Milas / Radio Osijek

U osječkom ZOO vrtu koji se prostire na na oko 11 hektara i površinom je najveći u Hrvatskoj pod sloganom Brinemo za životinje! Svaka jedinka je bitna! gradi se oporavilište za divlje životinje. Projekt koji provodi osječki Unikom vrijedan je šest i pol milijuna kuna, a najveći je dio sredstava osiguran iz europskih fondova. Na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili direktor Unikoma Igor Pandžić, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i Nikica Jukić iz ZOO vrta.

Realizacija projekta počela je u listopadu 2020. godine, a planirani je završetak travanj 2023. pojašnjava direktor Unikoma Igor Pandžić. "Kroz taj ćemo projekt izgraditi novi objekt u kojem ćemo imati mogućnost oporaviti životinje koje su ozlijeđene u prirodi. Uz veterinarsku će ambulantu tu će biti i dvije volijere za izletavanje (kako bi životinje mogle vratiti snagu), novih pet nastambi za prihvat i smještaj životinja, konstrukcija Edukativnog centra u samom ZOO vrtu, veliko skladište hrane i hladnjača za hranu te specializirana vozila za prijevoz hrane. Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin kao smisao projekta ističe brigu o divljim životinjama te podizanje svijesti o važnosti našeg staništa i okoliša."Posebno me veseli što je projekt u iznosu od 5 i pol milijuna kuna financiran od strane europskih fondova, gotovo milijun kuna osigurano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, dok tvrtka Unikom za njega izdvaja samo 45 tisuća kuna. Dobit ćemo vrijedne objekte, a najvažnijim smatram da kod najmlađih razvijamo svijest o potrebi očuvanja okoliša i divljeg svijeta oko nas. Smatram to i civilizacijskim dosegom. Posljednjih se godina i desetljeća zaista u Hrvatskoj promijenila svijest o zaštiti okoliša i uvjeren sam kako će ovaj projekt tome dodatno doprinijeti". U oporavilištu najviše očekujemo ptice, rekao je Nikica Jukić iz ZOO vrta. "U pravilu su to rode i  sove, njih imamo najviše u našem oporavilištu". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.