Hrvatski radio

Radio Osijek

Oporba za zatvaranje granice, HDSSB i za proglašenje izvanrednog stanja

17.09.2015.

20:10

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog dolaska velikog broja izbjeglica koji premašuje naše smještajne kapacitete, HDSSB je od Vlade zatražio da proglasi izvanredno stanje, dovede vojsku na državnu granicu i hitno je zatvori za daljnji ulazak izbjeglica. Zatvaranje granice traži i HDZ.

 

Dolazak velikog broja imigranata, koji je do podneva premašio sedam, a po nekim procjenama i deset tisuća, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin nazvao je "invazijom imigranata s Bliskog istoka na Republiku Hrvatsku". 
Ocijenio je kako među izbjeglicama ima više od 70 posto radno i vojno sposobnog muškog stanovništva te je zbog toga i premalih prihvatnih kapaciteta HDSSB pozvao Vladu da proglasi izvanredno stanje i hitno zatvori državnu granicu.
"Ovo je neodrživo. Prijeti nam humanitarna katastrofa, ali i ugroza sigurnosti naših državljana, a hrvatski nacionalni interesi moraju biti na prvome mjestu", poručio je Vulin s izvanredne konferencije za novinare održane u Osijeku. Rekao je kako ljudima u nevolji treba pomoći, ali smatra da nije riječ o izbjeglicama koji bježe pred ratom, nego o ekonomskim imigrantima koji su u potrazi za kvalitetnijim životom. Upozorio je kako izbjeglice "neće izići iz Hrvatske jer su Slovenija, Austrija i Mađarska svoje granice zatvorile" te da će ostati u Hrvatskoj mnogo dulje nego što je planirano, a Hrvatska nema kapacitete za njihovo dulje zadržavanje.
Vulin smatra kako je samo pitanje trenutka kad će se izbjeglice sukobiti s policijom, ali i s našim državljanima, te je pozvao Vladu da hitno dovede vojsku, osigura hrvatsku granicu i zatvori je za daljnji ulaz imigranata.
Osječko-baranjski dožupan i načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Željko Kraljičak rekao je je kako im od mnogobrojnih sugrađana stižu pitanja jer strahuju za svoje zdravlje, život i imovinu te od vlasti traže brzu reakciju kako bi ih zaštitili. Izvijestio je kako se razmišljalo o tome da se u toj županiji napravi veliki kamp, ali na predviđenom području, rekao je ne navodeći mjesto, nema sanitarnih, zdravstvenih ni drugih uvjeta za prihvat velikog broja izbjeglica.
HDZ: "Na ulasku u zemlju vlada konfuzija, kaos i stihija"
Predsjedništvo HDZ-a zatražilo je danas da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsolidira situacija s izbjeglicama te da se tek nakon toga počne razmišljati o njezinu ponovnom otvaranju. U toj su stranci izrazili zabrinutost "nekontroliranim ulaskom velikog broja izbjeglica koji uvelike nadmašuje ono što je Vlada najavljivala". "Na granici sa Srbijom i na ulasku u zemlju vlada konfuzija, kaos i stihija", rekao je novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a njegov član Gordan Jandroković. Istaknuo je da se HDZ boji da bi takav razvoj situacije mogao izazvati velike posljedice za stabilnost zemlje i sigurnost građana.
Na pitanje znači li zatvaranje granice to da i Hrvatska, kao i Mađarska, treba postaviti policiju na polja i sve moguće prijelaze, odgovorio je kako Mađarska nije jedina zemlja EU koja je zatvorila granicu. 
"Postoji već značajan broj zemalja EU koje su granicu zatvorile zbog straha od nekontrolirane situacije i straha od kaosa koji se, nažalost, počeo događati i u Hrvatskoj", rekao je.
Istaknuo je kako od premijera Zorana Milanovića i ostalih članova Vlade očekuju da komuniciraju s našim zapadnim susjedima kako bi se osiguralo da što više ljudi koji su ušli u Hrvatsku ode prema zapadu. "Slušamo i osluškujemo što govore naši građani, a situacija nije dobra", zaključio je Jandroković. Stajališta stranačkoga predsjedništva sutra će u Osijeku na konferenciji za novinare iznijeti i osječko-baranjski HDZ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.