Hrvatski radio

Radio Osijek

Oprema vrijedna 117 tisuća kuna osječkoj Školi u bolnici

04.12.2020.

15:17

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Donaciju u opremi vrijednu 117 tisuća kuna predali su danas predstavnici zagrebačkog Rotary kluba 1242 osječkoj Školi u bolnici koja je u KBC - u počela raditi u prosincu 2018. godine. To je najmlađa škola u bolnici u Hrvatskoj.

"Grad Osijek najkasnije je, mešu velikim hrvatskim gradovima, dobio Školu u bolnici", pojasnio je ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana Antun Ptičar, inicijator projekta. Pojasnio je da je boravak u bolnici za djecu dovoljno teško iskustvo te da im je sve u velikoj mjeri olakšano ako, uz oporavak, ne moraju i nadoknađivati gradivo koje su propustili. Grad Osijek prepoznao je vrijednost te inicijative te je Škola počela u studenom 2018. godine, a kroz nju godišnje prođe dvjestotinjak osnovaca. Njezin su rad donacijama pomoigli brojni poduzetnici, a danas i zagrebački rotarijanci.

Rotary klub 1242 Zagreb je 2017. godine odlučio u svom djelovanju u trogodišnjem razdoblju pomoći pri opremanju svih škola u bolnici u Republici Hrvatskoj po najvišim svjetskim standardima. Svrha je projekta osvijestiti javnost o problemima s kojima se susreću mali učenici, senzibilizirati javnost te prikupiti sredstva za opremanje e-učionice kako bismo im olakšali svakodnevnicu za vrijeme teških bolničkih dana. Nova će učionica djeci omogućiti odmak od liječenja, smanjiti zaostatke za tekućim gradivom, olakšati nastavak školovanja za vrijeme terapija tijekom kojih je potrebna stroga izolacija te ubrzati povratak u školske klupe kad se oporave i vrate uobičajenim životnim aktivnostima.

Prije Osijeka, u koji su donijeli vrijednu tehničku oprmu izabranu sukladno zahtjevima onih koji u Školi za bolnicu rade, bili su u Rijeci koja ima najstariju Školu u bolnici, a vjeruju da će do kraja sljedeće godine potpuno opremiti sve škole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.