Hrvatski radio

Radio Osijek

Oprez! U suhomesnatim proizvodima domaćinstva Nedić utvrđen parazit Trichinella spiralis

30.12.2021.

15:46

Autor: Hina

Trihinela

Trihinela

Foto: Pixabay / -

Državni inspektorat izvijestio je da je u suhomesnatim proizvodima proizvedenim u domaćinstvu Savo Nedić iz Bobote utvrđen parazit Trichinella spiralis te postoji mogućnost pojave trihineloze kod osoba koje su ih konzumirali. Reagirali su iz osječke gradske tvrtke Tržnica d.o.o.

Proizvodi su stavljeni na tržište na tržnici Osijek od listopada do kraja prosinca 2021. godine, a riječ je o kulenovoj seki, kobasicama i slanini.

S obzirom na utvrđeno postoji mogućnost pojave trihineloze kod osoba koje su direktno konzumirali kupljene suhomesnate proizvode ili ih nisu dovoljno termički obradili.

Bolest se očituje nelagodnim osjećajem u trbuhu, grčevima, proljevom, bolom u mišićima (pogotovo u onim koji sudjeluju u disanju i žvakanju, ili velikim, često korištenim mišićima) te vrućicom, navodi se u priopćenju.

Uprava osječke tržnice o trihineli: Tražili smo intervenciju ovlaštenih inspekcija

Nakon što je u suhomesnatim proizvodima koji su se prodavali na osječkoj tržnici utvrđen parazit Trichinella spiralis, uprava Tržnice d.o.o. izvijestila je kako je zatražila intervenciju ovlaštenih inspekcija zbog uočenih nepravilnosti u prodaji tih namirnica. Direktorica Ivana Davidović priopćila je kako je tvrtka, od trenutka kad je ove sezone uočeno da pojedini zakupnici na klupama za prodaju voća i povrća na tržnici "Gornji grad" prodaju suhomesnate proizvode, čija prodaja na tržnicama nije dopuštena, "u okviru svojih ovlasti usmeno i pisanim putem opomenula prodavatelje o nedopuštenoj prodaji i najavila im otkaze ugovora o zakupu".

"Kontaktirali smo i zatražili intervenciju ovlaštenih inspekcija jer kao organizator javnih tržnica na malo u gradu Osijeku, Tržnica nije ovlaštena sklanjati ni oduzimati robu, niti utvrđivati njezinu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost, već jedino, na temelju inspekcijskog nalaza o nedozvoljenoj prodaji, prekršiteljima onemogućiti daljnji zakup i korištenje usluga tržnica na bilo kojoj lokaciji u gradu Osijeku", priopćila je Davidović.

Uprava osječke tržnice pohvalila je iznimnu kooperativnost te brzo djelovanje mjerodavnih inspekcijskih službi Državnog inspektorata Republike Hrvatske - Područnog ureda Osijek. "Ovim putem pozivamo kupce na tržnicama da ovu vrstu proizvoda kupuju isključivo u specijaliziranim prodavaonicama i kod ovlaštenih proizvođača, koji robu prodaju isključivo iz rashladnih vitrina i imaju istaknute deklaracije o proizvodima te nazivu svoje tvrtke", ističu u Upravi osječke Tržnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.