Hrvatski radio

Radio Osijek

Oprezno s dimnjacima i trošilima

22.01.2021.

08:55

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

"Dimnjake treba održavati i servisirati; stara trošila zamjenjivati novima i kontrolirati, a prostorije u kojima se nalaze provjetravati" rekao je u izravnom javljanju u program Radio Osijeka direktor tvrtke Dimnjak Dejan Lončarić.

"Tema trovanja ugljičnim monoksidom aktualna je tijekom cijele godina, a tragedije su podsjetnici svim korisnicima da treba paziti na niz stvari", kaže Lončarić te dodaje: "Neovisno o tome jesu li u vanjskom prostoru temperature u minusu ili ne, građani moraju znati da povremeno, točnije svakih 45 minuta, prozrače prostoriju u kojoj se griju. Ako je u prostoriji PVC stolarija, moramo znati da ona vakuumira prostor, dok kod drvene stolarije cirkulira zrak, no neovisno o tome prozračivanje je obvezno. Isto tako, prostorije moraju biti povezane u smislu odzrake na vratima, odnosno podrezanih vrata kako prostor ne bi bio zatvoren. Ugljen i plin trebaju puno kisika za izgaranje, a ako prostoriju ne dopunjavao svježim zrakom, dolazi do smanjenja količine kisika što može dovesti do gašenja trošila i povrata dimnih plinova u prostor. Postoje tri razine trovanja. Pri prvoj dolazi do glavobolje, mučnine i povraćanja i u tim trenutcima još uvijek je moguće prepoznati da nešto nije u redu pa otvoriti prozor za dotok svježega zraka. Kod druge razine nastaje bol u grudima, ubrzano disanje i zamagljivanje vida uz ubrzan rad srca te otežan hod, a u trećoj fazi dolazi do nesvjestice i u tim je trenutcima, naglašava Lončarić, vrlo mala vjerojatnost za preživljavanje."

"Kada je riječ o ispravnosti trošila preporuka je da se trošila koja su starija od deset godina minimalno jednom godišnje servisiraju kod ovlaštenih servisera, jer je starost uređaja za loženje jedan od razloga trovanja u prostoru. Točnije, stare peći i stari dimnjak znak su za nužnu provjeru, a ako netko sumnja u ispravnost, može i nabaviti detektor ugljičnoga monoksida", savjetuje Lončarić, naglašavajući važnost ispravnih dimnjaka i uređaja za loženje, odnosno opasnosti kod ugrađene PVC stolarije ili korištenja uređaja za loženje u isto vrijeme kad je u radu napa ili ventilator. Da je doista tako pokazuje i nekoliko požara u ovoj ložišnoj sezoni, no tvrtka Dimnjak stoga redovno pruža usluge čišćenja dimnjaka. Konkretno, do ožujka traju kontrole i čišćenje dimovodnih objekata, u travnju će te usluge biti aktualne u višestambenim zgradama i pravnim subjektima, dok će kontrole dimnjaka izvan uporabe biti završene do kraja ljeta.


Dimnjak Dejan Lončarić

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.