Hrvatski radio

Radio Osijek

Optimistična hrvatska priča

11.06.2015.

15:26

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

TOS Tvornica opreme i strojeva, nasljednica BELJE TOS-a u stečaju, uspješno posluje. Jedan od projekata razvoja jest i izložbeni prostor u Kneževu. Otvoren prijepodne, na tisuću četvornih metara objedinjuje proizvodni program TOS-a i osam europskih izlagača opreme za stočarski uzgoj.

U srcu Baranje, u novoj poslovnoj priči je i 34-godišnji radnik Mario Pfaff iz Duboševice: "Radio sam kao serviser muzne opreme, plaće su redovite, lakše dolazimo do rezervnih dijelova i opreme, nova vozila su tu i što se toga tiče situacija je puno bolja", kaže Pfaff nakon 15 godina staža. „Naš je mentalitet vrlo sličan pa rado investiramo u Hrvatsku," dodaje suvlasnik tvrtke, Austrijanac Cyriak Laner i ističe dobar geografski položaj.
„Nadamo se da će granice će biti sve otvorenije, te imamo razloga vjerovati da će rasti poslovne mogućnosti ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni, Srbiji, Mađarskoj i Rumunjskoj. To je područje na kojem možemo surađivati idućih godina“, optimističan je Laner.
Bogatstvo i vrijednost nekadašnjeg radničkog naselja Kneževa čini perivoj Marije Christine, jedan od najljepših u ovom dijelu Europe, u kojemu je prijepodne svečano otvoren restaurirani izložbeni prostor. Objedinjuje proizvodni asortiman i osam europskih izlagača opreme za stočarski uzgoj. Izvršni direktor Valdi Golja, dr.vet.med istaknuo je kako su u ovoj hrvatskoj optimističnoj priči o početku prije deset mjeseci najvažniji marljivi i stručni radnici. Trideset ih je, no otvarat će se još radnih mjesta.
"Ušli smo u ovaj posao kako bismo sačuvali radna mjesta", potvrđuje suvlasnik tvrtke Mladen Orešić na svečanosti otvorenja i na kraju radijske priče o novom početku TOS -a, tvornice opreme i strojeva d.o.o., čija je proizvodnja počela prije sto pedeset godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.