Hrvatski radio

Radio Osijek

Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave

13.01.2023.

12:08

Autor: Željko Kovačević

Skup o funkcionalnoj samoupravi

Skup o funkcionalnoj samoupravi

Foto: Željko Kovačević / HRT

U Osijeku je predstavljen projekt za koji je Vlada osigurala 100 milijuna kuna za funkcionalno povezivanje jedinica lokalne samouprave. 

Odluku o kriterijima za dodjelu pomoći na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno odnosno stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave, Vlada je usvojila u srpnju, a Ministarstvo financija je sredinom rujna otvorilo javni poziv. Veće poticaje moći će dobiti općine koje su manje, koje imaju manji broj stanovništva i koje će ovim funkcionalnim spajanjem moći pružiti kvalitetniju uslugu svojim građanima. Želja je da u dužem razdoblju što više lokalnih jedinica prepozna potencijale koje suradnjom i funkcionalnim povezivanje mogu ostvariti.

Prvi korak je uspostava baze podataka o kapacitetima jedinica koji će biti podloga za daljnje aktivnosti. Projektom u suradnji s Ekonomskim institutom prikupljeni su podatci o jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave o njihovim upravljačkim, fiskalnim kapacitetima te razvojnim potencijalima. Tvrtka Ericsson Nikola Tesla, osigurala je bazu podataka i informatički sustav koji će biti dostupan jedinicama lokalne samouprave, a ključni cilj projekta je Jedinstveni informacijski sustav za prikupljanje i pohranu podataka o jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno uspostava Središnje baze podataka o kapacitetima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2022.“, a ukupna vrijednost Projekta je 20.076.342,14 kuna.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.