Hrvatski radio

Radio Osijek

Optužnica protiv 19 okrivljenika zbog poreznih nezakonitosti

14.01.2019.

12:14

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Optužnica protiv 19 okrivljenika zbog poreznih nezakonitosti

Optužnica protiv 19 okrivljenika zbog poreznih nezakonitosti

Foto: - / -

Uskok je pred osječkim Županijskim sudom podignuo optužnicu protiv 19 okrivljenika koje tereti da su se udružili kako bi utajom poreza ili carine, u sastavu zločinačkog udruženja, državni proračun oštetili za gotovo 37 miljuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama navodni organizator zločinačke organizacije je Aleksandar Vukičević, a na vrhu kriminalne piramide bili su i Marijan Novoselac te Željko Alerić. 
Uskok sumnja da je Vukičević kao odgovorna osoba, odnosno stvarni voditelj poslovanja devet tvrtki, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi neosnovanim umanjenjem osnovice PDV-a šest trgovačkih društava i jedne poljoprivredne zadruge.
Kako bi realizirao plan Vukičević je, navodno, sam i posredstvom petorice suokrivljenika od raznih prodavatelja nabavljao robu "na crno" koju je prodavao navedenim tvrtkama i poljoprivrednoj zadruzi.
Za kupnju i prodaju robe "na crno" okrivljenici su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune, u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos PDV-a, nakon čega su odgovorne osobe tvrtki, kojima su ispostavljeni nevjerodostojni računi, nalagale njihovo plaćanje iako su znali da će tako trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi biti umanjene obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a na štetu državnog proračuna.
Navodni šef organizacije je zatim "osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu", pri čemu su, po njegovom nalogu, sačinjavani fiktivni računi i prateća knjigovodstvena dokumentacija, izvijestio je Uskok.
Plaćanje fiktivnih računa prvookrivljenik je nalagao osobno i posredstvom 67-godišnjeg i 59-godišnjeg okrivljenika te je zatim osigurao gotovinsko podizanje više od 178 milijuna kuna s računa društava povezanih u lancu. Na taj način, prema tvrdnjama tužiteljstva, okrivljenici su neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa PDV-a, na štetu državnog proračuna, pribavili protupravnu imovinsku korist od 36,9 milijuna kuna koju su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.