Hrvatski radio

Radio Osijek

20:18 / 27.12.2013.

Autor: Radio Osijek/Hina

Optužnice zbog korupcije na Pravnom fakultetu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon provedene istrage Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 17 hrvatskih državljana, među kojima su četvorica profesora osječkog Pravnog fakulteta, zbog sumnje u korupciju na toj visokoškolskoj ustanovi.

U priopćenju za javnost navodi se kako je optužnica podignuta zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje.
Optužnicom se četvoricu profesora osječkog Pravnog fakulteta tereti da su tijekom 2012. godine u Osijeku u dogovoru s okrivljenim posrednicima u više navrata okrivljenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a zauzvrat su primali novac, poklone i razne usluge.
Uskok je istragu zbog sumnji u korupciju na osječkom Pravnom fakultetu počeo početkom srpnja, a početkom travnja ove godine istraga je zbog sumnje u koruptivna kaznena djela počela i na osječkom Ekonomskom fakultetu.
Tijekom istrage na Pravnom fakultetu u medijima su se, navodi Hina, kao mogući osumnjičenici spominjali dekan Igor Bojanić, profesori Srećko Jelinić, Vlado Belaj i Zvonimir Tomićić te bivši direktor osječkih "Tržnica" d.o.o. Željko Krivić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.