Hrvatski radio

Radio Osijek

Orepić u Tovarniku: "Žice neće biti"

02.09.2016.

14:06

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zemlje u regiji strahuju od novog migrantskog vala. Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas je u Tovarniku, gdje se svaki dan viđaju skupine migranata, izjavio kako Hrvatska sada brani vanjske granice Europske unije i da je za eventualni novi val spremna.

"Žice neće biti. A ja ne želim nagađati", odgovorio je na pitanje o tome što misli o najavi ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača da će se na granice staviti ograde.
Hrvatska je dio europskog humanog rješenja migrantske krize i nastavit će prihvaćati migrante prema preuzetim obvezama, poručio je tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić za obilaska Tranzitnog prihvatnog centra za strance u Tovarniku. No, za paniku nema razloga: „Situacija je stabilna i trenutno nema nikakvih naznaka bilo kakvog novoga mogućeg izbjegličkog vala koji bi krenuo prema granicama Hrvatske“, rekao je Orepić. Ukazao je i kako se u tri prihvatna centra u Srbiji, koja se nalaze u blizini hrvatske granice, nalazi do 1.500 migranata ali i da Hrvatska i Srbija imao iznimno dobru suradnju oko tog problema. Prema riječima Orepića dnevno u Hrvatsku ilegalno pokušavaju ući manje skupine migranata koji se, nakon što ih policija pronađe, vraćaju u zemlju porijekla. Istakao je i kako Hrvatska na svojim granicama neće postavljati žicu kao i da je policija spremna za svaki scenarij. „Policija je definitivno spremna brzo razviti prihvatne, smještajne i humane potencijale“, istakao je ministar.
Istodobno je najavio kako bi, čim se popune radna mjesta, Tranzitno-prihvatni centar u Tovarniku trebao biti otvoren. U općini Tovarnik, prema riječima načelnice Ruže Šijaković Veselčić, očekuju da će posao u Centru dobiti upravo mještani s područja te općine.
U Tranzitnom prihvatnom centru bit će smješteni stranci koji su zatečeni u nezakonitom prelasku vanjske granice Europske unije do njihovog preseljenja u Prihvatni centar za strance ili udaljenja temeljem readmisijskog ugovora, a njihova sloboda kretanja je ograničena. U gradnju centra, izgrađenog prema najnovijim standardima, uloženo je nešto više od 27 milijuna kuna. Prostire se na zemljištu površine oko 15,5 četvornih metara, ograđen je betonskim zidom visine oko 4 metra, a sve je pod video nadzorom. U sklopu kompleksa uređeno je košarkaško, rukometno i dječje igralište. Stranci smješteni u Centru imat će zdravstvenu i psihosocijalnu skrb.
Osim toga, Centar će pružati stručnu pomoć policijskim upravama i postajama kod složenijih slučajeva i prisilnog udaljenja, a među ostalim poslovima sudjelovat će u postupku utvrđivanja identiteta smještenih stranaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.