Hrvatski radio

Radio Osijek

Orezivanje suhih grana hrasta lužnjaka u Jägerovoj

20.04.2022.

13:57

Autor: Radio Osijek/TM

Orezivanje suhih grana hrasta lužnjaka u Jägerovoj

Orezivanje suhih grana hrasta lužnjaka u Jägerovoj

Foto: Grad Osijek / -

Hrast lužnjak na raskrižju Jägerove i Školske ulice, jedno od poznatijih osječkih stabala i malobrojnih ostataka Generalskog vrta iz 18. stoljeća, danas su zaposjeli stručnjaci s instrumentima i pilama, kako bi ga pregledali i orezali.

„Stablo se suši od vrha te je u fazi umiranja, zbog čega je nužno orezati suhe grane, pregledati trulež i tretirati ga lijekovima. Grad Osijek stoga je angažirao urbane šumare, arboriste koji će pregledati hrast i tretirati ga s ciljem produljenja njegovog života. Pregledat će se izvesti uporabom instrumenta rezistografa, nakon čega će urbani šumari penjači orezati suhe grane te dati naputke o njegovom daljnjem održavanju. Orezivanje se neće izvoditi iz korpe”, najavili su iz gradske uprave pozivajući novinare, budući da svaka intervencija na osječkim stablima, posebno onima koji su postali dio identiteta grada, plijeni veliko zanimanje javnosti. 
Poslušajte što je u razgovoru s Anom Mitar rekla Jasenka Vizentaner, viša stručna suradnica u Odsjeku za komunalno gospodarstvo grada Osijeka i magistra znanosti urbanog šumarstva:

Jasenka Vizentaner o orezivanju hrasta

„Operacija je relativno složena. Potrebno je prvo ispitati stanje. Budući da se radi o zaštićenom i starom, u ovakvim dimenzijama i položajem u gradu rijetkom stablu, bitno nam je da svaki zahvat na njemu bude opravdan, da nema nepotrebnih uklanjanja grana. Zato i koristimo instrument za ispitivanje zdrave stijenke, odnosno ispitujemo koliki je opseg preostalog zdravog tkiva”, kaže Goran Huljenić, urbani šumar. Napominje da orezivanje ne mora biti i jedina intervencija – već prema stanju koje će utvrditi pregledom, možda će predložiti i da se pojedinim granama napravi i potpora.

Pacijent će preživjeti uz minimalne estetske nedostatke nakon nas.

Goran Huljenić

Natpis kod hrasta lužnjaka

Natpis kod hrasta lužnjaka

Foto: Grad Osijek / -

Inače, Generalski vrt iz kojega potječe ovaj hrast lužnjak nastao je u 18. stoljeću. U određenom razdoblju prostirao se na površini od sedam hektara na prostoru između današnje Kapucinske ulice, Europske avenije i Jagerove ulice, a donekle je prelazio i preko Radićeve ulice. Nije poznato kada je posađen hrast lužnjak, no sasvim je sigurno kako je riječ o prilično starom stablu. Hoće li se instrumentima moći utvrditi njegova starost, kaže Huljenić, ovisi o stanju njegova debla. Da bi se očitali godovi idealno bi bilo da nema tragova truleži i šupljina, no tek će se nakon ispitivanja moći reći nešto podrobnije, napominje stručnjak specijaliziran za gradska stabla.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.