Hrvatski radio

Radio Osijek

ORQA, FERIT i FER zajednički će dizajnirati čipove za dronove

04.02.2022.

15:20

Autor: Radio Osijek/KI

ORQA, FERIT i FER potpisali sporazum o suradnji

ORQA, FERIT i FER potpisali sporazum o suradnji

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Osječka tvrtka Orqa potpisala je danas sporazum o suradnji na projektu dizajna specijaliziranog čipa za bespilotne sustave s osječkim FERIT-om i zagrebački FER-om. Cilj je sporazuma da u sklopu provođenja industrijske strategije Europske unije potpisnici rade zajednički na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Uniju.

Svojim dosadašnjim djelovanjem, tvrtka Orqa pozicionirala se kao svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica. Kako je istaknuo direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević, ovim projektom i suradnjom s fakultetima žele izgraditi ekosustav pravog dizajna čipova, čime bi u bliskoj budućnosti Slavonija postala prava silicijska dolina: "Mi uvijek koristimo neke univerzalne čipove koji zapravo nisu prvenstveno namijenjeno onome čime se mi bavimo. Mi od nule želimo napraviti i dizajnirati nešto što ne postoji, što nam može zapravo omogućiti da optimalno rješavamo probleme koje želimo riješiti. Njegova proizvodnja nije komercijalno isplativa i iz tog razloga se mi naslanjamo na programe Europske unije koji nadoknađuju tu razliku između komercijalne isplativosti i napora koji je potreban da se to napravi. Sada je na nama da damo komercijalni impuls, no ovo što želimo napraviti ne možemo napraviti bez akademskih institucija. Moramo se osloniti na njih kao izvor znanja i kadra. Ovo bi trebao biti prvi zamašnjak kojim bi se kroz 5 do 10 godina stvorilo 20-ak, 30-ak sličnih firmi i institucija koji bi nastavili ovo što mi započinjemo", rekao je Kovačević i dodao kako su digitalni dizajn i dizajn čipova velika prilika za Europu i Hrvatsku u ostvarivanju neovisnosti u proizvodnji čipova o azijskim zemljama, a upravo su se zbog toga i otvorili europski programi potpore poput ovoga. Sporazum koji su potpisali s dva renomirana fakulteta jedinstven je na području Republike Hrvatske, ali je ujedno i nastavak suradnje sa zagrebačkim FERO-om, napomenuo je dekan FERIT-a Tomislav Matić: "Suradnja FER-a i nas je vrlo bogata i posebno mi je drago što se u to uključila i jedna osječka IT tvrtka. Nadamo se da ćemo uspjeti dati svoj doprinos jer se radi o vrlo kompleksnom aktualnom području u koje smo dosta svježe ušli. Nekoliko uspješno provedenih projekata imamo iza sebe, a nadam se da će tako biti i s ovim", rekao je dekan osječkog FERIT-a Matić, a dekan FER-a Gordan Gledec dodao: "Drago mi je da ponovno surađujemo s FERIT-om. Oba fakulteta koriste svoja znanja, svoje potencijale istraživačke da pomognu hrvatskoj industriji da se istraživanja implementiraju u naše gospodarstvo, a ovom prilikom kroz dizajn čipova", rekao je Gledec.

Svečanom potpisivanju nazočili su zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

ORQA, FERIT i FER potpisali sporazum o suradnji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.