Hrvatski radio

Radio Osijek

OŠ Ljudevita Gaja dobiva fotonaponsku elektranu

31.07.2018.

12:35

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

U Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Donjem gradu počinje izgradnja solarne fotonaponske elektrane, prve takve vrste u Osijeku. Vrijednost joj je oko milijun kuna, a gradit će se u sklopu projekta "Osposobljavanje za održivost - zelene i energetski učinkovite škole".

Vremena kada smo zbog propadanja stropova osnovnoškolsku ustanovu na Zelenom polju nazivali "školom slučajem" definitivno su prošlost jer Osnovna škola Ljudevita Gaja krupnim koracima grabi u budućnost. Do 2020. godine trebala bi djelovati u potpuno energetskoj obnovljenoj zgradi s dvoranom koja funkcionira prema načelima održivog razvoja. Srećko Kukić iz gradskoga Upravnog odjela za programe EU-a istaknuo je da će se uz školu graditi solarna elektrana, snage 13,5 kilovata, koja će biti u tzv. otočnom radu odnosno samoodrživa, a proizvodit će energiju za potrebe škole i vrtića te javne rasvjete na tom prostoru. Podsjetio je da je to već treći projekt u toj školi koji se financira iz EU fondova jer je već obnovljena ovojnica škole te je izmijenjeno centralno grijanje.

Projekt "Osposobljavanje za održivost – zelene i energetski učinkovite škole", u sklopu kojeg se gradi elektrana, vrijedan je 10 milijuna kuna, a s 80 posto financira se nepovratnim sredstvima Europske unije iz Interreg IPA - Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije. Gradonačelnik Ivan Vrkić zadovoljno ističe da tako nepovratnim novcem proizvodimo energiju i smanjujemo troškove.

A kako smo doznali danas, također zahvaljujući blagodatima EU fondova, Osijekom će uskoro voziti 8 električnih automobila koji će biti u funkciji javnog prijevoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.