Hrvatski radio

Radio Osijek

OŠ Retfala za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji

18.02.2022.

12:25

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Prikupljene knjige za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji

Prikupljene knjige za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji

Foto: Radio Osijek / HRT

U sklopu humanitarne akcije "Djeca pomažu djeci" učenici Osnovne škole Retfala prikupili su 4 palete knjiga za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji koja je stradala u potresu. Akciju je organizirao IPA klub Osječko-baranjske županije, a pridružila im se i humanitarna Udruga "Hoćemo - za bolji Osijek". 

Gotovo 4 tone različite knjižne građe prikupila su djeca Osnovne škole Retfala, a knjige namijenjene Gradskoj knjižnici i čitaonici danas su otputovale prema Petrinji: "Riječ je o raznolikoj građi. Ima tu slikovnica, lektira, atlasa, enciklopedija, dakle referentne građe i mislim da će se pronaći dosta kvalitetne građe koja će usrećiti ostalu djecu. Svaki učenik treba imati pristup kvalitetnoj književnoj građi u svojoj školi te na ovaj način djeca daju svoj mali doprinos ostvarenju tog cilja za sve svoje prijatelje diljem Lijepe Naše", istaknula je knjižničarka iz Osnovne škole Retfala Luciju Pejin i zahvalila organizatorima akcije - IPA klubu Osječko-baranjske županije, čiji su članovi sadašnji i umirovljeni pripadnici Policije.

Kako je istaknuo voditelj projekta iz IPA kluba Božidar Vrselja, prikupljanje knjižne građe organizirali su u sklopu humanitarne akcije "Djeca pomažu djeci": "Ovo je samo jedan u nizu projekata koji smo u proteklih godinu dana organizirali za potresom pogođeno područje. Svi znamo kako je Petrinja prošla, stradala su naselja, stradale su knjižnice, tako da još uvijek pomažemo Petrinji kako smo pomagali i u početku. Jedan je od ciljeva akcije je djeci već u ranoj dobi usaditi socijalne vrijednosti", rekao je Vrselja. Akciji se pridružila i humanitarna Udruga "Hoćemo - za bolji Osijek" čiji je predsjednik Tomislav Mišetić: "Prikupili smo 300-tinjak naslova od naših članova i njihove djece, a to nije jedina akcija u kojoj smo sudjelovali, a odličnu suradnju imamo upravo s Osnovnom školom Retfala. Do sada smo bojali ogradu škole, uređivali okoliš i interijer, a sve su to bile volonterske akcije", napomenuo je Mišetić. Uz IPA klub i Udrugu "Hoćemo", akciji se kao logistička potpora uključila i osječka tvrtka "998 Garage" koja je ustupila kombi i financirala gorivo.

Božidar Vrselja, Lucija Pejin, Tomislav Mišetić i Nino Piližota

IPA Hrvatska Sekcija, utemeljena je 2001. godine, u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association u Norveškoj, u svibnju 2003. kao 63 članica. Danas IPA Hrvatska Sekcija djeluje na domaćoj i internacionalnoj razini putem svojih 20 IPA klubova, osnovanih u svim županijama Lijepe naše. IPA Hrvatska Sekcija i njeni klubovi na godišnjoj razini organiziraju razne manifestacije, strukovno-policijska, športska, kulturna, znanstvena, zabavna i humanitarna događanja.

.

Galerija
Prikupljanje knjiga za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji: Pejin, Vrselja i Mišetić, Foto: Radio Osijek/HRT
Prikupljene knjige za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji, Foto: Radio Osijek/HRTPrikupljene knjige za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji, Foto: Radio Osijek/HRTPrikupljene knjige za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji, Foto: Radio Osijek/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.