Hrvatski radio

Radio Osijek

OŠ Vladimira Nazora u Čepinu u programu PASCH

15.10.2018.

13:47

Autor: Radio Osijek / IF

foto: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

Foto: - / -

Osnovna škola Vladimira Nazora u Čepinu postala je članica inicijative "PASCH - Škole: partneri budućnosti", a cilj je unaprijediti i poboljšati učenje i podučavanje njemačkog jezika. U Hrvatskoj je više od 50 škola u programu PASCH.

U Osnovnoj školi Vladmira Nazora u Čepinu ima 18 skupina koje uče njemački jezik, odnosno 214 učenika. Prepoznao je to Goethe-Institut koji je školu odabrao za PASCH Školu partnera budućnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke u veljači 2008. godine započelo je inicijativu „Škole: partneri budućnosti" koristeći za nju kraticu PASCH. Inicijativu koordiniraju njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, Centralni ured za školstvo u inozemstvu, Njemačka služba za akademsku razmjenu, Služba za pedagošku razmjenu Stalne skupštine njemačkih pokrajinskih ministarstava kulture i Goethe-Institut. Inicijativa „Škole: partneri budućnosti" (PASCH) obuhvaća mrežu od 2.000 škola koje su posebno povezane s Njemačkom. Goethe-Institut brine se o cca. 600 takvih škola u više od 100 država, a u Hrvatskoj je OŠ Vladimira Nazora deveta škola koja se pridružila PASCH inicijativi. Učenici i učitelji će tako još intenzivnije provoditi nastavu njemačkoga jezika, organizirat će se različite radionice, edukacije za nastavnike, stipendijska putovanja, jezični kampovi i drugo. 

Na svečanosti pristupanja čepinske osnovne škole programu PASCH bio je i veleposlanik Svezne republike Njemačke u Hrvatskoj Robert Klinke poželjevši učenicima i učiteljima dobrodošlicu u veliku obitelj Škole partnera budućnosti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.