Hrvatski radio

Radio Osijek

Osam novih majstorica i šesnaest majstora u romskom naselju u Dardi

08.02.2023.

21:38

Autor: Željko Kovačević

Branka Radosavljević

Branka Radosavljević

Foto: Željko Kovačević / HRT

 Projekt namijenjen roditeljima i djeci romske, i drugih nacionalnih manjina s područja Općine Darda, s ciljem jačanja karijernih, obrazovnih, psihosocijalnih i drugih kompetencija.

Kulturni centar Roma Baranje bio je domaćin maloj proslavi dodjele uvjerenja o završenim tečajevima za šivanje te za keramičare, rukovatelje bagerom, viličarem, trimerom i kosilicom. Tečaj je završilo 8 žena i 16 muškaraca u sklopu projekta "Jačanje kompetencija nacionalnih manjina s područja općine Darda." Projekt je provela Općina Darda s Udrugom Roma Općine Darda i Romskim resurnim centrom.

„Ovo je još jedan dio uspješnog i jedinstvenog projekta u Hrvatskoj kojeg provodimo već dvije godine o koji završava u svibnju ove godine. No, ne namjeravamo stati. Nalazimo se u Kulturnom centru Roma Baranje koji je u sklopu naselja s 87 novih kuća, sportskim i dječjim igralištem. Posljednje 22 kuće u ovom naselju kvadrature od 34 do 87 kvadrata uselili smo nedavno i tako dovršili taj dio projekta Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije poznatijeg kao, Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda. Sa smještajem, kulturnim centrom,  u kojem stanovnici naselja mogu dobiti pomoć socijalnih radnika, psihološku podršku, pomoć u savladavanju nastavnog programa te projektima koji im daju dodatne vještine, osnažujemo ovu zajednicu.” ponosno ističe Davor Marušić voditelj projekta u Općini Darda.

„Mašine i sva oprema za njih stajale su malo manje od 200 tisuća kuna. No višestruko su se već sada isplatile. Evo ove se žene zajedno s nama pripremaju za sajam u Županji gdje ćemo izložiti naše proizvode koje u dogledno vrijeme kanimo i prodavati. Počet ćemo s jastučnicama, stolnjacima, pregačama i torbama”, rekla je Natalija Gašić

„Šarafam ja kod kuće, tako da sam upoznat s mehanizacijom i to mi baš ide. Ima tu dosta učenja i dosta komandi, no ako ima volje, brzo i naučite sve što treba!”, rekao je Jovica Petrović polaznik tečaja za rukovatelje bagerom i viličarom.

Projekt „Jačanje kompetencija nacionalnih manjina s područja Općine Darda” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna Vrijednost projekta je 3.400.000,00 kn.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.