Hrvatski radio

Radio Osijek

Osam ugovora vodoopskrbe i odvodnje vrijedno je 98 milijuna kuna

05.06.2020.

15:33

Autor: Monika Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Vrijednost osam projekata izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje koji obuhvaćaju mjesta u tri županije: Osječko-baranjskoj, Vukovarsko- srijemskoj i Požeško-slavonskoj je 98 milijuna kuna, a ugovore je s predstavnicima tih jedinica potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Riječ je o ugovorima za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje koji obuhvaćaju Ernestinovo, Lovas, Donju Motičinu, Drenovce, Vrbanju, Pleternicu, Đakovo, Satnicu Đakovačku, Vladislavce, Vuku, Erdut i Dalj. Ukupna vrijednost projekata iznosi 98 milijuna kuna bez PDV-a. U 2020. godini Hrvatske vode osigurale su 32,5 milijuna kuna za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje navedenih područja. Svečanom potpisivanju ugovora nazočio je ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić koji je rekao da u Hrvatskoj u ovom trenutku, s obzirom na odrađenu dokumentaciju i odobrena bespovratna sredstva, imamo projekata vodno-komunalne infrastrukture (koji su ušli u realizaciju ili će ta realizacija započeti i trebaju biti dovršeni do kraja 2023.) u vrijednosti 24 milijarde kuna. 

Govoreći o danas potpisanim ugvorima u Osijeku, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je koje će konkretne koristi građani imati, a riječ je, na primjer, o području Vrbanje i Drenovaca koji će vodu piti sa Sikirevaca, a ne vodu u kojoj je prisutan arsen, odvodnja Đakovačke Satnice će se priključiti na sustav uređaja pročišćavanja otpadnih voda u Đakovu, u Ernestinovu će se izmijeniti stare azbestno-cementne cijevi, u Donju Motičinu će stići voda iz Našica... Ugovori pokrivaju 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. Župan Ivan Anušić istaknuo je da je od, danas potpisanih, ugovora vrijednih 98 milijuna kuna, za projekte u Osječko-baranjskoj županiji izdvojeno 39 milijuna te da se ulaganja nastavljaju.   

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.