Hrvatski radio

Radio Osijek

Osamnaesto biranje najboljih rakija

11.11.2022.

12:43

Autor: Željko Kovačević

Silva Wendling, Jurislav Babić

Silva Wendling, Jurislav Babić

Foto: Željko Kovačević / HRT

Na ovogodišnje 18. ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića pristigla su 84 uzorka od 21 proizvođača. Uzorke će ispitivati stručnjaci Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku, a svečanost proglašenja najboljih bit ć kao i svake godine u Semeljcima, 25. studenog.

Organizacija je nakon 17. puta prešla u ruke PTF-a, a Hrvatska gospodarska komora postala je partner događaja. U počeku zamišljen kao edukacijski događaj, kako za proizvođače, tako i za potrošače, ocjenjivanje je postalo natjecanje samo registriranih proizvođača jakih alkoholnih pića

„Na senzorskom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića ocjenjuje se boja, bistroća, miris i okus, a proizvođači ove godine mogu dobiti i dubinsku kemijsku analizu. Kako raspolažemo vrhunskim stručnjacima i opremom pozivamo sve organizatore drugih ocjenjivanja da nam se jave kako bi nakon te analize lakše došli do etikete „Najbolja hrvatska alkoholna pića””, rekao je izvanredni profesor Ante Lončarić s PTF-a, predsjednik ocjenjivačkog suda.

Igor Mikulić iz osječke Hrvatske gospodarske komore rekao je kako je to ocjenjivanje kroz godine educiralo i proizvođače i potrošače.

„Primjerice za rakiju, dobili smo standard kako izgleda prava slavonska rakija”

Dekan PTF-a profesor doktor Jurislav Babić naglasio je kako je osim kvalitete važno osigurati i količinu, ali i proizvod učiniti prepoznatljivim na tržištu.

„Raduje me da imamo zavidan broj proizvođača kojima smo kroz natjecanje pomogli, ne samo da napreduju u proizvodnji vrhunskih rakija, nego da su ti proizvodi i prepoznatljivi slavonski brendovi”.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.