Hrvatski radio

Radio Osijek

OSCON ponovno u Osijeku: "Pandemija, novo normalno"

22.01.2021.

08:41

Autor: Amoreta Bajto

OSCON 2020.  web stranica organizatora

OSCON 2020. web stranica organizatora

Foto: - / -

Osječki studentski kongres – OSCON, međunarodni je skup translacijske medicine studenata i mladih liječnika. Pokrenuo ga je Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, a treće je izdanje najavljeno za ožujak. Prijave su u tijeku.

Projekt je pokrenuo Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku akademske godine 2018./2019.
Translacijska medicina temelji se na bliskoj suradnji između temeljnih i kliničkih istraživanja u svrhu bržeg i efikasnijeg implementiranja novih otkrića u kliničku praksu, što otvara vrata razvitku personalizirane medicine.
Cilj kongresa je razmjena ideja te upoznavanje studenata i mladih liječnika s važnošću povezivanja temeljnih i kliničkih znanosti, kao i sklapanje novih poznanstava, koja će omogućiti bolje buduće suradnje. 
OSCON 2021. održat će se sredinom ožujka, a, kako je u razgovoru za Radio Osijek, rekla jedna od organizatorica skupa, Dea Sabo. "Svjedoci smo potpune preobrazbe do sada poznate svakodnevnice.Potaknuti time, ovogodišnja tema OSCON-a je „Pandemija: novo normalno“, a kongres će se održati 19. i 20. ožujka 2021. u Osijeku. Pandemija koronavirusom formirala je svijet kakav smo do sada viđali samo u filmovima. Vratimo li se u povijest, vidjet ćemo da ovo nije prvi put da se u ljudske živote uvukao visoko infektivni virus. Posljednja pandemija modernog svijeta - Španjolska gripa, odnijela je 50 milijuna života u samo godinu dana. Kako se moderna medicina sto godina poslije bori sa SARS-CoV-2 te što su epidemiolozi i ostali stručnjaci do sada spoznali o virusu, saznat ćete na kongresu.
Ovakve situacije pred svakoga od nas stavljaju nove izazove i nova pitanja - Hoće li socijalna distanca i samoizolacija biti jedini mogući način života u budućnosti i nazire li se kraj pandemiji, pokušat ćemo otkriti zajedno na OSCON-u 2021.", kaže se u ovogodišnjoj pozivnici organizatora.
"Medicinski fakultet Osijek i ove će godine otvoriti vrata studentima i mladim liječnicima kako bi prezentirali svoje znanstveno – istraživačke radove. Također i ove godine se sudionicima pruža prilika za sudjelovanje u brojnim radionicama kao i prisustvovanje predavanjima poznatih stručnjaka iz Hrvatske. Potaknuti prošlogodišnjim odazivom te ispunjenim ciljevima, nadamo se da će ovogodišnji OSCON stvoriti još bolja poznanstva, utvrditi temelje za buduće suradnje, a studentima, budućim mladim liječnicima, proširiti znanja iz područja genetike, predvodnice budućnosti moderne medicine. Prijave se primaju do kraka siječnja".

OSCON Dea Sabo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.