Hrvatski radio

Radio Osijek

Osiguran topli obrok svim osječkim osnovnoškolcima

08.09.2016.

14:40

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nešto više od 507.000 kuna osigurano je kako bi sva djeca, koja si to ne mogu priuštiti, imala topli obrok tijekom cijele školske godine. Takvih je na području Osijeka preko 500 .

Projektom "Škole jednakih mogućnosti" Ministarstva socijalne politike i mladih, osigurano je preko 13 milijuna kuna iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a kojima će se osigurati topli obrok svoj osnovnoškolskoj djeci u Hrvatskoj. Dio sredstava namijenjen je i osječkim osnovnim školama, a tim su povodom danas potpisani Sporazumi o partnerstvu s ravnateljima osnovnih škola s područja Grada.

Nešto više od 507.000 kuna bit će dovoljno za topli obrok tijekom cijele školske godine za ukupno 506 učenika, a kako je istaknuo Romano Kristić, obrok već duže vrijeme ima i 300-tinjak učenika koji su u sustavu socijalne skrbi Grada. Ravnatelji osnovnih škola napominju kako je u svakoj školi barem 20-ak djece koja su u potrebi, no najveći je problem procijeniti kojim učenicima je potrebna pomoć jer je roditeljima to uglavnom neugodno priznati.

Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham napomenuo je kako je, zaključenjem ovoga projekta, zaokružena cjelina oko brige za djecu u osnovnim školama: "Uz, od danas osigurani topli obrok, Grad Osijek već treću godinu osnovnoškolcima osigurava udžbenike, a svoj djeci kojoj je potreban, osiguran je i asistent u nastavi."

Projektom "Škola jednakih mogućnosti" obuhvaćeno je 12 županija s koeficijentom razvijenosti do 75%, dok su za preostalih 9 županija sredstva osigurana u okviru Zaklade „Hrvatska za djecu“. Predviđeno je da će u okviru dvaju navedenih natječaja (FEAD i Zaklada „Hrvatska za djecu“) biti sveukupno obuhvaćeno približno 23.000 djece iz 636 osnovnih škola u svim županijama Republike Hrvatske. Ukupno će biti utrošeno približno 32.694.000,00 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.