Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: "Branitelj za branitelja"

25.04.2019.

17:41

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

U Domu Hrvatske vojske u Osijeku otvoren je trodnevni tečaj za volontiranje u palijativnoj skrbi "Branitelj za branitelja". Namijenjen je braniteljima iz Domovinskog rata i njihovim obiteljima, koji se kao volonteri mogu uključiti u pomoć teško oboljelima.

Okupio je stotinjak sudionika, a počeo je okruglim stolom o "Zaštiti i unaprjeđenju zdravlja hrvatskih branitelja i njihovih obitelji". U ime organizatora prof. dr. sc.Marijana Braš iz Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja izrazila je zadovoljstvo što se pokrenuo taj sustav.

"Danas imamo oko 350 postelja i 55 ugovorenih palijativnih timova pri domovima zdravlja, ali to nije dovoljno - ista je situacija i u Slavoniji. Dakle, pokrenulo se - ali još puno toga nedostaje. Imamo odjel u Općoj županijskoj bolnici Našice, tim u Domu zdravlja Osijek. To je  početak nastanka sustava, ali nedostaje još veći broj timova i postelja i još puno, puno edukacija", ocijenila je.

"Smatramo da treba iskoristiti neprocjenjiv soocijalni i emocionalni kapital i uključiti hrvatske branitelje u pružanje pomoći onima koji su oboljeli od teških i neizlječivih bolesti" - rekao je na otvorenju moderator skupa, prof.dr.Veljko Đorđević, pozdravljajući okupljene i organizatore među kojima su Hrvatski časnički zbor i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.