Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek će 2017. imati elektranu na biomasu

10.04.2015.

15:03

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska elektroprivreda i konzorcij izvođača potpisali su u Osijeku ugovor za izgradnju kogeneracijske elektrane na biomasu vrijedan 16,2 milijuna eura.

Riječ je o kogeneracijskoj elektrani snage 2 megavata i toplinske snage 10 megavata. "Proizvodnja iz obnovljivih izvora energije strateško je područje poslovanja HEP-a"-istaknuo je predsjednik Uprave Perica Jukić potpisujući ugovor o izgradnji. Sirovina za novu elektranu šumska je biomasa i osigurana je dugogodišnjim ugovorom. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak drži da je važno ustrajavati na korištenju raznolikih izvora energije, a nove investicije, naglasio je, otvaraju i nova radna mjesta. Izgradnja BE-TO Osijek počet će na jesen. pokusni rad početkom 2017. godine, a promopredaja postrojenja najavljena je za proljeće te godine.HEP se odlučio na gradnju kogeneracijske elektrane jer proizvode električnu i toplinsku energiju i imaju kontinuiranu proizvodnju struje. Godišnja proizvodnja električne energije bit će oko 16.500 megavat sati, a toplinske energije za centralizirani toplinski sustav oko 53.200 megavat sati.

Elektranu će graditi brodski "Đuro Đaković" i nizozemska tvtka "Host". Konzorcij izvođača odabran je na međunarodnom nadmetanju provedenom prema proceduri njemačke KfW banke čijim se kreditom financira izgradnja. U HEP-u očekuju da će im se ulaganje vratiti za manje od šest godina, a i cijene energenata za potrošače , obećavaju, bit će niže.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.