Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek će dobiti Centar za posjetitelje Tvrđa

11.03.2019.

13:31

Autor: Radio Osijek / IF

Osijek će dobiti Centar za posjetitelje Tvrđa

Osijek će dobiti Centar za posjetitelje Tvrđa

Foto: - / -

Na zapuštenom prostoru pored GPP-a, istočno od Tvrđe, Osijek će dobiti Centar za posjetitelje koji će uz informacije nuditi usluge za ciklo-turiste, parkiralište za autobuse i automobile te trgovački dio za regionalne proizvode. Pojedinosti su predstavljene na današnjoj konferenciji za novinare.

Centar za posjetitelje Tvrđa planira se izgraditi na prostoru Hornwerka – dijela Tvrđe u obliku trokuta s istočne strane Tvrđe, omeđenog Trpimirovom cestom sa zapada, Europskom avenijom s juga i rijekom Dravom sa sjevera.

Centar za posjetitelje Tvrđa biti će regionalni prijemni centar koji nedostaje u turističkoj ponudi grada i regije, s ciljem pružanja potrebnog standarda osnovnih usluga posjetiteljima i turistima. Prostor će biti namijenjen pružanju informacija i edukaciji, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, sanitarni čvorovi, turističke agencije, turistički vodiči, usluge za ciklo-turiste. Prostor je idealno smješten na vrlo frekventnom prometnom pravcu regionalnog značaja prema Baranji i Kopačkom ritu kao i europske biciklističke staze. Projekt predviđa i izgradnju parkirališta koje bi osim pružanja potrebnih usluga posjetiteljima omogućila i parkiranje i rasterećenje vrijedne kulturne baštine same jezgre Tvrđe. Centar za posjetitelje, prvi je kontakt gosta ili turista s ovom turističkom destinacijom, svojim bi radom i sadržajima pridonio prepoznatljivosti Tvrđe kao turističkog središta kontinentalne Hrvatske.

Vrijednost je projekta oko 2 milijuna eura, bit će prijavljen u drugom kvartalu 2019., radovi će trajati dvije godine, projekta je dokumentacija završena, a razrađuje se model upravljanja. Ukupna je površina 2.000 četvornih  metara.

Gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetio je da je Centar za posjetitelje nastavak ulaganja u Tvrđu te najavio obnovu zgrade bivše Vege, što je dogovoreno na sastanku u Vladi za što je  konzervatorski troškovnik predviđa 22 milijuna kuna. To nije šminka i kozmetika, to je razvoj - poručio je gradonačelnik Vrkić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.