Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek će dobiti moderniju tramvajsku prugu i stajališta

29.09.2021.

12:08

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Riječ je o investiciji od 126 milijuna kuna kojom će se obnoviti devet i pol kilometara tramvajske pruge, istaknuo je na potpisivanju Ugovora za izvođenje građevinskih radova na tramvajskoj stanici kod Doma zdravlja osječki gradonačelnik Ivan Radić.

"Krajem srpnja smo potpisali Ugovor o izvedbi elektromonterskih i građevinskih radova  vrijednosti 58 milijuna kuna. Tada smo u Gradskom prijevozu putnika najavili, a danas ostvarujemo potpisivanje ugovora za izvedbu građevinskih radova u vrijednosti od 126 milijuna kuna. Dio je to jednog megaprojekta na području Grada Osijeka, možda i najvećeg vezanog za promet, ukupne vrijednosti 267 mlijuna kuna. Najveći je dio (200 milijuna kuna) osiguran iz fondova Europske unije, a ostatak novca osiguravaju  hrvatska Vlada i Grad Osijek. Što se tiče konkretno ovog projekta - obnovit ćemo 9,5 kilometara tramvajske pruge i 23 tramvajska stajališta, što uključuje i pristup za invalide. Grad Osijek će, uz nove moderne niskopodne tramvaje koje će dobiti kad se ova infrastruktura obnovi, uskoro biti bogatiji i za novu autobusnu flotu. Kao što znate, dobili smo 12 modernih tramvaja, a sad je raspisan natječaj i za novih 13 autobusa. Smatramo da je sve ovo izuzetno važno, jer želimo biti prvi grad koji ima moderan, udoban siguran i dostupan javni gradski prijevoz. Krenuli smo ranije i u investiciju izgradnje najmodernijeg sustava pročišćivača otpadnih voda, također iz europskih fondova, vrijednosti 227 milijuna kuna. I dalje nastavljamo s provedbom projekata iz fondova Europske unije kako bi Osijek po mnogočemu bio prvi grad u Hrvatskoj i kako bismo iz njega slali samo dobre vijesti", istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić. Gradonačelnik je najavio kako bi radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge trebali početi u ožujku 2022. godine te biti završeni za 12 mjeseci.   

"Smatram kako će ovaj, danas potpisani Ugovor, doprinijeti kvalitetnijem i boljem životu onih koji žive i onih koji dolaze u Osijek.  Osijek je davne 1884. godine bio prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio tramvaj. Bio je i među prvim europskim gradovima koji je imao tramvaj, a sve zahvaljujući ljudima koji su tada imali viziju znanje i želju. Ovaj najveći projekt na rekonstrukciji tramvajske pruge od tada, dio je projekta Vlade "Slavonija, Baranja i Srijem", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. 

Direktor Gradskog prijevoza putnika Mario Šapina pojasnio je koje će se sve dionice na tramvajskoj pruzi obnoviti. "Riječ je o obnovi dionica od Trga Ante Starčevića do Trpimirove, zatim od Trga Ante Starčevića do Kanižlićeve, nadalje kompletna trasa starog "kolodvorca", dio ulaza prema Vinkovačkoj i još jedan dio pruge na kraju Štrosmajerova ulice prema Višnjevcu. Te su dionice kod prijave projekta detektirane kao infrastrukturno loše. Sve to moramo odraditi jer uskoro očekujemo dobivanje sredstava za nabavku niskopodnih tramvaja. Preduvjet je to da bi novi tramvaji mogli sigurno, pouzdano i komforno prometovati. Dodatni se pozitivni efekti ogledavaju i u tome da ćemo imati smanjenje negativne emisije ugljičnog dioksida. Pojačat ćemo dakle dio tramvajskog prometa i smanjiti emisije ugljičnog dioksida kroz autobuse."             

 

Gradonačelnik Ivan Radić

Župan Ivan Anušić

Direktor GPP-a Mario Šapina

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.