Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek će gotovo mjesec dana biti središte svjetskog streljaštva

14.09.2022.

14:39

Autor: Radio Osijek/TM

Osijek će gotovo mjesec dana biti središte svjetskog streljaštva

Osijek će gotovo mjesec dana biti središte svjetskog streljaštva

Foto: Grad Osijek / -

Osječki Pampas od 19. rujna do 12. listopada postaje središte Svjetskog prvenstva u gađanju glinenih golubova. U Osijek stiže 630 natjecatelja iz 77 država svijeta, među kojima su i olimpijci te najbolji svjetski strijelci.

Rečeno je to danas na glavnom osječkom trgu gdje su na konferenciji za medije predstavljene pojedinosti prvenstva.

Predsjednik Hrvatskog streljačkog saveza Hubert Kišpal rekao je na konferenciji za novinare kako se, nakon prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u streljaštvu, u Osijeku sada organizira Svjetsko prvenstvo, što je veliki događaj, ne samo za ovaj grad.

"Hrvatska će imati 12 sudionika i jako dobro kotiramo, s obzirom da u trapu imamo i dva olimpijska pobjednika Josipa Glasnovića i Giovannia Cernogoraza, te sjajnog Antona Glasnovića. Neću govoriti da smo favoriti u mnogim disciplinama, ali smo ove godine na razlitčitim natjecanjima osvojili puno medalja za Hrvatsku, i veliki smo favoriti smo u nekoliko disciplina, a po broju osvojenih medalja ove smo godine sigurno najuspješniji sport u Hrvatskoj", istaknuo je Kišpal.

Direktor organizacije natjecanja Zoran Ćelić rekao je kako, s obzirom na rezultate koje Hrvatski streljački savez ostvaruje od početka godine, vjeruje da je Hrvatska i na ovom natjecanju jedan od favorita.Natjecanje je od iznimnog značaja, to je jedna od najvažnijih etapa u postizanju kvota potrebnih za odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Ovdje će se podijeliti ukupno 16 kvota, što je polučilo enormni interes natjecatelja iz ukupno 77 zemalja,dodao je Ćelić.

Glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković istaknuo je kako je Županija održavanje Svjetskog prvenstva pomogla sa 100 tisuća kuna, ocijenivši kako streljaštvo ima dugogodišnje dobre rezultate, a da je Osijek već poznat kao dobar organizator ovakvih natjecanja, Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako streljaštvo u Osijeku ima dugu tradiciju, jer je još 1784. godine osnovana prva streljačka sportska udruga, prva streljana postojala je još početkom 19. stoljeća, a u sadašnjoj streljani Pampas, od 1985. godine do danas, održana su tri europska prvenstva. „Osijek je dao dva Olimpijca, 160 registriranih natjecatelja i sedam klubova, te je ovo odlična prigoda da podržimo ovu vrstu sporta” istaknuo je Radić te dodao kako je ovo ljeto u turističkom smislu bilo “pun pogodak” za grad Osijek.

„Ostvarili smo 12 posto više noćenja nego u istom mjesecu predpandemijske 2019. godine, ali i u prvih osam mjeseci ove godine. Po dolascima smo bolji za čak 55 posto u odnosu na prošlu 2021. godinu. Ove brojke svakako svijetu šalju jednu lijepu razglednicu našeg grada i ne sumnjamo kako će ovo Prvenstvo pokazati da smo uvijek dobri domaćini”, poručio je osječki gradonačelnik.


Osijek će gotovo mjesec dana biti središte svjetskog streljaštva

Osijek će gotovo mjesec dana biti središte svjetskog streljaštva

Foto: Grad Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.