Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek će u budućnosti biti siguran od poplava!

13.10.2015.

13:59

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatske vode Osijek predstavile su projekt uređenja desne obale rijeke Drave, pod radnim nazivom "dva mosta".Riječ je prvoj dionici od 500 m, za koju imaju građevinsku dozvolu.Vrijednost te prve dionice je oko deset milijuna kuna.

Hrvatske vode su projektirale 4 dionice od kojih za prvu, vrijednu oko 10 milijuna kuna, imaju građevinsku dozvolu, kaže direktor Alan Prnjat.Projektom je planirana izgradnja čvrste obaloutvrde sa šetnicom i biciklističkom stazom. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja iduće godine. 
Kasnije će se realizirati preostale tri faze - stara luka Tranzit, Donji Grad i Vrbik čime osječani postaju sigurni od poplava. Cijeli projekt uređenja četiri dionice stajat će više od 100 milijuna kuna.
Ono što je nekada bio san o spajanju gornjeg i donjeg grada, zaštitu građana od poplava i šetnicu polako postaje stvarnost dodao je gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.Vratio se i u povijest i podsjetio na najveće poplave. Budućnost je stoga, rekao je gradonačelnik Vrkić znatno sigurnija jer će obaloutvrda biti za metar i pol viša od najvećeg izmjerenog vodostaja. Drave.
Rijeka Drava je integrirana u svakodnevni život naših sugrađana a sadržaj više svakako bi trebala biti ova šetnica s marinom sa stotinu mjesta dodao je zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš. / Poslušajte tonski zapis iz Dnevnika Radio Osijeka /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.