Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: "Djeca protiv plastičnog zagađenja"

14.03.2019.

17:45

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Učenici i nastavnici osnovne škole Popovac u Osijeku su poslijepodne mirno prosvjedovali oko sat vremena, kako bi u sklopu međunarodnog Erasmus Plus projekta "Djeca protiv plastičnog zagađenja" upozorili na štetnost plastičnih vrećica i jednokratne plastike.

Riječ je o aktivnosti u sklopu međunarodnog Erasmus Plus projekta u kojemu sudjeluju i učenici iz osnovnih škola iz Turske, Rumunjske i Norveške.

Vijek uporabe plastične vrećice je, kaže 14-godišnja Erika, učenica osnovne škole Popovac - oko 20 minuta. Pa su i prosvjednici otprilike toliko vremena proveli u laganoj šetnji kružeći u povorci s transparentima glavnim osječkim trgom. Pokucali su i na vrata Ureda župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i nakon prijama i razgovora nastavili prosvjednu šetnju na Trgu Ante Starčevića.

"Želimo reći svima da je jednokratna plastika jako loša i da se plastična vrećica za voće može zamijeniti platnenom vrećicom" - nastavlja petnaestogodišnja Lana.

Imamo višekratne vrećice koje se, iako stoje više od plastičnih, mogu više puta koristiti. Razgovaramo o tome s našim učenicima. U posljednje vrijeme neke tvrtke počele su nuditi višekratne vrećice po pristupačnijim cijenama, istaknuo je u razgovoru s novinarima učitelj informatike Goran Podunavac. 

Svake minute, kaže Podunavac, u moru završi kamion plastike. Najavio je da će u sklopu projekta Erasmus Plus i edukativnog posjeta učenici sutra posjetiti Zagreb.

Djeca protiv plastike- Goran Podunavac i učenici

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-cdf660efba2e0f580820.jpg, Foto: -/-b7d6bd813401440d3415.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.