Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek dobio 4,5 milijuna za borbu protiv komaraca!

08.07.2015.

15:43

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnjoj sjednici hrvatska je Vlada odlučila pomoći Osijeku u borbi protiv komaraca. Odobreno je 4,5 milijuna kuna.

Članovi Vlade na 235. sjednici prihvatili su rješenje kojim je odobreno da se dio sredstava na teret proračunske zalihe za 2015. godinu kao izvanredan rashod odobrava Gradu Osijeku radi sufinanciranja dijela troškova za suzbijanje najezde komaraca na području Grada Osijeka u 2015. godini. Riječ je o iznosu od 4,5 milijuna kuna. Za izvršenje te odluke zaduženo je Ministarstvo financija.

Grad Osijek ove je godine za uzbijanje komaraca u vlastitom proračunu osigurao tri milijuna kuna, što je manje nego prošle godine, ali je dovoljno za tretiranje kakvo je odrađeno prošle godine s obzirom da su cijene nekih usluga zaprašivanja i monitoringa smanjene između 30 i  čak 70 posto. Izjavio je to nedavno pročelnik gradskog Odjela ua zdravstvo i socijalnu skrb Romano Kristić. Osječki je problem, dodaje Kristić, to što grad izdvaja novac za tretmane na svom području, no u okolici je situacija potpuno drukčija jer susjedne općine za to uglavnom nemaju novca, a poseban je problem suzbijanje na zaštićenom prostoru Kopačkoga rita koje vrvi leglima komaraca.

Podsjećamo kako su se nedavno posvađali čelnici grada i županijskog Zavoda za javno zdravstvo uz međusobne optužbe i nadmetanje tko je bolje uništavao komarce. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić optužio je grad Osijek, gradonačelnika Vrkića i službe koje danas vode monitoring i nadzor uništavanja komaraca (Odjel za biologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera) za neorganiziranost, nepripremljenost i nestručnost u uništavanju komaraca te da se počelo prekasno tretirati, a sve je za posljedicu imalo najezdu komaraca u jednoj sasvim uobičajenoj godini kada je njihova brojnost u pitanju. S druge je strane Grad Osijek optužio Pandžića da je Općini Bilje (u kojoj vlada HDSSB) odobrio korištenje zrakoplova u tretiranju komaraca, a Osijeku je takva suglasnost, navodno, triput uskraćena. Pandžić je demantirao takve napade istaknuvši kako ZZJZ nikome nije odobrio korištenje zrakoplova jer je to iznad naseljenih mjesta zabranjeno aktualnim pravilnicima i propisima o dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji. Pandžića je podupro i župan Vladimir Šišljagić koji je ponašanje gradske uprave u slučaju komaraca nazvao politikantstvom.   

Građani Osijeka i okolice s pravom su nezadovoljni jer nisu kvalitetno zaštićeni od napada komaraca, bez obzira na sve provedene tretmane. 

Zanimljivo je kako nitko do sada nije izjavio da Osijeku trebaju dodatni novci za uništavanje komaraca, a danas se pojavila informacija od državnoj potpori od 4,5 milijuna kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.