Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek dobiva laboratorij za kibernetičku sigurnost industrijskih sustava

05.02.2019.

14:56

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Sporazum o suradnji, kojim se predviđa pokretanje i opremanje zajedničkog laboratorija iz područja kibernetičke sigurnosti industrijskih sustava, potpisali su danas čelni ljudi osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Siemensa Hrvatska, Atosa i ATO Inženjeringa.

Osijek se sporazumom nastoji pozicionirati kao centar kompetencija za kibernetičke prijetnje koje se smatraju najvećim tehnološkim izazovom današnjice. "Dio opreme laboratorija bit će postavljen na fakultetu, a dio u tvrtkama. Zajednički ćemo istraživati različita rješenja u području kibernetičke sigurnosti. Projekt ćemo zasad zajednički financirati vlastitim sredstvima, a u budućnosti ga planiramo prijaviti i za neke programe Europske unije. Početna je vrijednost projekta pedesetak tisuća eura, a laboratorij bi s radom mogao početi za dva do tri mjeseca", rekao je dekan FERIT-a Drago Žagar.

Istaknuo je kako se time produbljuje suradnja koja s tvrtkom Siemens traje već više od dvadeset godina, a u Atosu, koji je nasljednik Siemensa u Osijeku, neko je vrijeme bilo zaposleno čak 200 inženjera s diplomom FERIT-a. Na pitanje novinara o tome koliko se studenti obrazuju o računalnoj odnosno kibernetičkoj sigurnosti, Žagar je odgovorio kako sada nekoliko kolegija pokriva to područje, a postoji i prostor da se obrazuju specijalizirani stručnjaci.

"Siemens, kao predvodnik na području digitalizacije, pridaje veliko značenje području kibernetičke sigurnosti i vjerujemo da je suradnja između javnog i privatnog sektora te akademske sfere najbitniji element koji će omogućiti pronalazak pravih rješenja. Surađujemo i s drugim sveučilištima, ali s osječkim imamo dugogodišnju suradnju, a tu su i naši partneri – Atos i ATO Inženjering, što je predstavlja lijep spoj aktivnih igrača na tome području", rekla je predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar.

Sporazum je uime Atosa potpisao direktor Boris Bajtl, a uime ATO Inženjeringa direktor Dejan Đurišić. Osim osnutka laboratorija, njime se definira dugoročna suradnja četiriju potpisnika na istraživačkim, razvojnim, obrazovnim i komercijalnim projektima od zajedničkog interesa u području kibernetičke sigurnosti industrijskih sustava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.