Hrvatski radio

Radio Osijek

16:52 / 27.06.2018.

Autor: Marija Petrinović

Osijek: Dodijeljene treće ovogodišnje potpore poduzetnicima

foto: HRT/mp (gradonačelnik Vrkić s poduzetnicima)

foto: HRT/mp (gradonačelnik Vrkić s poduzetnicima)

Foto: - / -

Od početka ove godine 150 poduzetnika, uglavnom obrtnika, uspješno je pokrenulo novi posao. Taj trend prati Gradska uprava, dodjelom potpora poduzetnicima za koje će iz proračuna do kraja godine izdvojiti oko dva milijuna kuna.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić čestitao je dobitnicima potpora, koje im je nakon susreta s gradonačelnikom u osječkoj Gradskoj vijećnici dodijelio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo. Potpore je ostvarilo 10 poduzetnika za 11 prijava u ukupnom iznosu od oko sto pedeset tisuća kuna.

"Želim čuti primjedbe i ideje vezane uz dosadašnji način prijavljivanja na natječaje s ciljem otklanjanja eventualnih poteškoća i prepreka"- rekao je u razgovoru s poduzetnicima gradonačelnik Vrkić.  Istaknuo je pritom kako se nada da će do kraja godine iz Gradskoga proračuna za poduzetništvo Grad Osijek izdvojiti oko dva milijuna kuna.

"Imamo razloga za velike ambicije", naglasio je gradonačelnik Vrkić. Potpore poduzetnicima iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka, koji su se prijavili na Javni poziv  dodijeljene su treći put u ovoj godini.

"Po mjeri Potpore za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika potpore je dobilo 8 poduzetnika početnika za nabavu strojeva, opreme i alata te uređenje poslovnog prostora u ukupnom iznosu od 95.144,35 kuna. Po mjeri Potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme potporu je dobio 1 poduzetnik za nabavu stroja iznosu od 40.000,00 kuna. Ovu mjeru mogu koristi poduzetnici čija je glavna djelatnost prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti registrirana za Prerađivačku industriju područje C od odjeljka 10 do 33 i Informacije i komunikacije područje J odjeljak 62. Po mjeri Potpore za certificiranje proizvoda i procesa potporu je dobio je 1 poduzetnik za implementaciju certifikata iznosu od 10.000,00 kuna. Po mjeri Potpore za izlaganje na sajmovima potporu je dobio 1 poduzetnik za izlaganje na inozemnom sajmu u iznosu od 4.450,28 kune. Ukupno raspoloživa sredstva za dodjelu potpora po ovom Javnom pozivu iznose 1.300.000,00 kuna. Jedan poduzetnik može se prijaviti za više mjera i ostvariti pravo na maksimalan iznos potpore ne veći od 70.000,00 kuna. Ukupan iznos dodijeljenih potpora po ovom Javnom pozivu iznosi 774.994,63 kuna.
Nakon ove dodjele potpora preostali iznos sredstava po Javnom pozivu iznosi 525.005,37 kuna" - izvijestio je, uz pojedinosti o  dodijeljenim potporama, Upravni odjel za gospodarstvo.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.