Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek - Europski dan židovske kulture

06.09.2020.

12:08

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Europski je dan židovske kulture koji se tradicionalno obilježava u Osijeku, ali i u Belišću koje je domaćin Dana židovske kulture od 11. do 13. rujna. Ovogodišnja tema je "Putovanja Židova" o čemu je postavljena i izložba.

Ova manifestacija poznata pod nazivom Dan otvorenih vrata, pruža priliku posjetiteljima da vide i nauče više o židovskoj kulturi i tradiciji i to upravo na mjestima  gdje su Židovi živjeli i ostavili svoj trag kroz stoljeća.

Na području Osijeka trenutačno je mala židovska zajednica, koja broji svega 100-tinjak članova. Trude se kroz programe Židovske općine provoditi edukacije mladih i širiti znanja o jednoj tradiciji i povijesti ljudi koji su prošli holokaust.

Osječka Židovska općina pripremila je prigodni program, posjetitelji mogu pogledati izložbu Nacionalne knjižnice Izraela, o temi Putovanja Židova. Usto, kako nam je rekla koordinatorica  Europskog dana židovske kulture Nives Beissmann, gosti su im i članovi sastava Evanđeoske pentekostne crkve Radosne vijesti, koji su izveli  nekoliko židovskih pjesama na hrvatskom i hebrejskom jeziku.

Dan židovske kulture

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.