Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek financira kulturne projekte s 30 milijuna kuna

19.02.2019.

14:00

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Grad Osijek ove je godine izdvojio 30,3 milijuna kuna kuna za potpore javnim potrebama u kulturi. Gradonačelnik Ivan Vrkić ugovore o financijskim potporama predao je danas na svečanosti predstavnicima kulturnih institucija i udruga Osijeka.

Danas je 29 osječkih udruga preuzelo ugovore vrijedne ukupno 355 tisuća kuna. Prigodom svečane dodjele ugovora Vrkić je posebno istaknuo kako je "proračunom Grada Osijeka ove godine za kulturu planirano 7,3 milijuna više, nego 2018. To je rast od čak 30 posto!".  "Zbog toga sam danas, kao čovjek i građanin istinski ponosan na ovoj svečanoj dodjeli ugovora osječkim ustanovama, udrugama i drugim pravnim osobama koje obavljaju djelatnosti u području kulture. Kultura mora imati ključnu ulogu u dizajniranju budućnosti političkih Hrvata. Bez nje bismo bili barbari, nacija osuđena na nestajanje. Kultura nam sa svojim sadržajima sva ulaganja obilno vraća jer obogaćuje turističku ponudu, pomaže boljem poslovanju ugostiteljstva i cijeloga niza uslužnih djelatnosti te osigurava prepoznatljivost Osijeka na nacionalnom i srednjoeuropskom prostoru", izjavio je gradonačelnik Vrkić.

Ukupno planirana sredstva u Programu javnih potreba u kulturi Grada Osijeka za 2019. iznose oko 30,3 milijuna kuna. Tome valja dodati i višemilijunske iznose za obnovu i revitalizaciju kulturne baštine, ponajprije osječke Tvrđe, a tako se dođe do velikih iznosa. Podsjetimo, riječ je o oko 90 milijuna za obnovu infrastrukture u Tvrđi, 66 milijuna za projekt Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskoga, 15 milijuna namijenjenih Centru za posjetitelje Tvrđe, oko 4 milijuna za zaštitu i očuvanje nepokretnih kulturnih dobara iz sredstava spomeničke rente te očekivanih 155 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju i rekonstrukciju 5 objekata u Tvrđi.

U javljanju našeg reportera Hrvoja Verića sudjelovali su gradski pročelnik za društvene djelatnosti Dražen Alerić i direktorica Kinematografa Marijana Bošnjak. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.