Hrvatski radio

Radio Osijek

"Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla (1920. - 1934.)"

12.11.2021.

19:09

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Na početku trodnevnog 29. Međunarodnog znanstvenog skupa "Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu", predstavljena je knjiga "Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla (1920. - 1934.)" autorice doc. dr. sc. Anamarije Lukić.

"Knjiga je prvenstveno iz zavičajne i urbane povijesti. Radi se o suvremenoj povijesti grada Osijeka i njegovom najznačajnijem gradonačelniku Vjekoslavu Henglu kjemu dugujemo Osijek kakav je danas. Njegove zasluge za urbanistička rješenja grada nisu bile ni izbliza vrednovane u vrijeme kad sam počela istraživanje. Prvo sam počela pisati knjigu, ali kako sam išla na doktorski studij, pretvorila sam to u doktorski rad, pa onda u knjigu tako da je to sve trajalo malo duže, ali smo na kraju dobili jedno istraživanje o suvremenoj povijesti Osijeka u međuratnom razdoblju kakvo do sada ne postoji i koje nam odgovara na pitanja: Zašto je Osijek urbanistički riješen tako kako je?", rekla je Anamarija Lukić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.