Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla

02.12.2021.

14:56

Autor: Željka Bačić

Radio Osijek, Ž.Bačić

Radio Osijek, Ž.Bačić

Foto: - / -

"Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla (1920.-1934.)" knjiga je Anamarije Lukić koja je predstavljena u GISK-u u povodu Dana grada. Kako je rečeno, urbana politika koju je Hengl provodio bila je usmjerena na gospodarsko i demografsko jačanje grada.

Bilo je to vrijeme elektrifikacije i električnog tramvaja te razvoja tvornica zahvaljujući kojima je Osijek tada bio drugi grad po značaju iza Zagreba. Djelovanje gradske vlasti u Osijeku tijekom dvadesetih godina prošlo je različite faze, od slobodno izabrane, obnovljene, ukinute do imenovane od državnih vlasti. Gradonačelnik dr. Vjekoslav  Hengl je djelovao  u dva različuita državna sustava, parlamentarnom i u dikatuti, te u cijelom rasponu privrednih kretanja. Kako je istaknuto u zgradi GISK-a, nekadašnjem domu gradonačelnika  Hengla, njegova razvojna politika usmjerena je na dobrobit građana, što su oni i prepoznali. Bio je dovoljno dugo na toj funkciji  da je mogao planirane ciljeve i ostvariti. Autorica Anamarija Lukić podsjetila je na vrijeme kada se osječke tri općine nikako nisu mogle ujedniti, nisu se voljele i ujedinio ih je tek carev dekret. istraživanja su pokazala, rekla je, kako je postojao valjan razlog zašto su srušeni bedemi oko Tvrđe, zbog čega je Hengl i danas napadan. Razlog je močvara oko njih i komarci, a milijuni opeke ugrađeni su u brojne nove zgrade, među njima i secesijske.
Knjigu "Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla (1920.-1934.)" izdala je Njemačka zajednica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.