Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek i Beli Manastir pomažu Glini, Petrinji i Sisku

30.12.2020.

12:03

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Davor Brmež

Foto: Davor Brmež

Foto: - / -

Gradovima stradalima u snažnom potresu, Petrinji, Sisku i Glini, grad Osijek uplatio je 200 tisuća pomoći. Novogodišnji vatromet je otkazan, a građane pozivaju da ne koriste pirotehniku, jer je to "u ovome trenutku neprimjereno". Pomoć stradalima prikuplja se i u Belome Manastiru.

"Usred razornih posljedica nezapamćene tragedije koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, Grad Osijek izražava duboku sućut obiteljima stradalih. Nadamo se brzome oporavku svih pogođenih te jednako brzoj sanaciji štete i obnovi domova. U želji da i Grad Osijek doprinese tome cilju, u hitnoj proceduri iz proračuna Grada Osijeka osigurali smo i uplatili 200 000 kuna financijske pomoći gradovima Petrinji, Sisku i Glini", stoji u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Ivan Vrkić.
Istodobno se naglašava: "Zbog ljudskih stradavanja i materijalnih šteta koje je uzrokovao potres, vjerujemo kako je korištenje pirotehnike u ovim teškim trenutcima neprimjereno te da ono dodatno negativno utječe na mentalno zdravlje svih. Grad Osijek stoga otkazuje izvođenje novogodišnjega vatrometa.
Ovim putem u ime Grada Osijeka želim javno zahvaliti osječkim vatrogascima te svim drugim profesionalcima i volonterima što su i ovoga puta brzom reakcijom i pružanjem pomoći pokazali veliko osječko srce, hrabrost i solidarnost. Svi smo u mislima s ljudima Sisačko-moslavačke županije."
Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota na svom Facebook profilu je pojasnio: "Uz jučer izdvojenih 100.000 kuna namijenjenih Petrinji, danas smo donijeli odluku i uplatili dodatnih 100.000 kuna, po 50.000 kn na račun Siska i 50.000 kn na račun Gline." Dodaje kako su se prema Banovini uputila i devetorica djelatnika Unikoma s opremom za raščišćavanje i tri kamiona.

Grad Beli Manastir odlučio je donacije građana za osobe pogođene potresom na području gradova Petrinje, Gline i Siska prikupljati i distribuirati u suradnji s gradskom organizacijom Crvenog križa. "Stoga donacije materijalne humanitarne pomoći možete dostaviti u Crveni križ Beli Manastir, na adresi Vladimira Nadzora 28a, Beli Manastir, od 8:00 do 15:00 sati. Molimo, u skladu sa svojim mogućnostima, donirajte artikle navedene u popisu koji je objavio Crveni križ, priopćeno je iz gradske uprave. Najavljeno je da će gradonačelnik Tomislav Rob sazvati izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća kako bi donijelo odluku o financijskoj pomoći koja će biti uplaćena izravno na račune gradova Petrinje, Gline i Siska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.