Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji

26.05.2022.

12:55

Autor: Grad Osijek/Radio Osijek/TM

Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji

Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji

Foto: Grad Osijek / -

Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu je cilj unaprijediti prijateljske odnose, posebno na području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja i sporta, potpisali su gradonačelnici Ivan Radić i Mario Kordić. 

Galerija
Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji , Foto: OBŽ/-
Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji , Foto: Grad Osijek/-Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji , Foto: Grad Osijek/-

Dvojica su gradonačelnika tom prigodom istaknuli sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova. „U razgovoru smo ponovno osvijestili našu bliskost i povezanost kroz događanja u bliskoj povijesti i kroz današnja događanja. Sveučilišta u Mostaru i Osijeku usko surađuju. Puno je i stanovnika grada Osijeka porijeklom s ovih prostora. Veselim se budućoj suradnji Grada Mostara i Grada Osijeka, kao i Mostara i Osječko-baranjske županije”, rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić i zahvalio vijećnicima koji su podržali ovu inicijativu.

„Izuzetno nam je drago da je Mostar 15. grad prijatelj Osijeka. Osim veličine naših gradova i broja stanovnika, oba su grada smještena uz rijeke, Mostar na Neretvi, Osijek na Dravi. Jedan i drugi grad su gospodarska, kulturna, sveučilišna i zdravstvena središta svojih regija. Mnogo stanovnika Osijeka potječe iz ovih krajeva”, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić. Dodao je da je Osijek uspio preokrenuti negativne trendove ističući kako trenutačno bilježi najveću zaposlenost u posljednjih 10 godina, ali i najmanju nezaposlenost. Više je useljenih nego iseljenih, narasla je prosječna plaća. Po ekonomskim pokazateljima Osijek drži stabilno četvrto mjesto u Hrvatskoj i drugo mjesto po neto dobiti, jedino je Zagreb ovdje ispred Osijeka. U ovom trenutku na području Osijeka u tijeku su investicije vrijedne milijardu kuna, najvećim dijelom financirane izvanproračunskim sredstvima, europskim ili nacionalnim”, dodao je gradonačelnik Radić. 

Galerija
Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji , Foto: OBŽ/-
Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji , Foto: OBŽ/-Osijek i Mostar od danas su gradovi prijatelji , Foto: OBŽ/-

Svečanosti potpisivanja Sporazuma nazočili su i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i njegov zamjenik Mato Lukić, te glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, kao i mostarski vijećnici.

„Najveća poveznica između Mostara, Osijeka i Osječko-baranjske županije je hrvatski narod. Moramo se držati zajedno i pomagati Hrvatima u BiH i njihovim političkim nastojanjima. Tu smo da bismo pomogli u tom smjeru, s našim iskustvima i savjetima, ali i da bismo mi prihvatili savjete i iskustva gradonačelnika Mostara i Gradskoga vijeća”, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Nakon što je potpisao Sporazum o prijateljstvu i suradnji s Gradom Mostarom, osječki gradonačelnik Ivan Radić predstavio je turističke potencijale grada Osijeka na panel raspravi “Neiskorišteni turistički potencijali – mogućnosti i realizacija”, koja se održala u okviru Međunarodne stručne konferencije iz turizma i zaštite okoliša.

Uoči konferencije, gradonačelnik je rekao kako se Osijek može pohvaliti s dobrim gospodarskim, demografskim i turističkim brojkama. "U odnosu na rekordnu 2019. godinu, Osijek u travnju ima 21 posto noćenja više. Naš Advent bio je proglašen najboljim u Hrvatskoj. Provodimo mnogobrojne infrastrukturne projekte između ostalog i na području turizma. Uređujemo naše popularno kupalište Copacabana u vrijednosti 40 milijuna kuna. Također ulažemo u promenadu s obzirom da smo grad na Dravi. Izgradnja obaloutvrde vrijedna je 100 milijuna kuna, a šetnica će biti duga šest kilometara i jedinstvena u Hrvatskoj. Možemo se pohvaliti i dobrom gastronomijom, gostoljubivošću, kao i povijesnim znamenitostima", izjavio je gradonačelnik Radić.

Uz osječkog gradonačelnika, na panel raspravi sudjelovali su i gradonačelnici Zadra, Solina i Ljubuškog koji su podijeliti svoja iskustva i prijedloge zajedno s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem.

Konferencija čiji je glavni pokrovitelj Grad Mostar okupila je regionalne gradonačelnike, profesore, praktičare i stručnjake iz područja turizma i zaštite okoliša s ciljem razmjene znanja, iskustva i ideja u stvaranju i razvijanju turističke strategije.

Galerija
Konferencija o turizmu i zaštiti okoliša u Mostaru, Foto: Grad Osijek/-
Konferencija o turizmu i zaštiti okoliša u Mostaru, Foto: Grad Osijek/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.