Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek i Sveučilište ambiciozno prema europskim fondovima

24.08.2016.

12:28

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sastanku predstavnika osječkog Sveučilišta, grada i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavljeni su projekti koje su Sveučilište i Osijek pripremili ili već prijavili za sredstva iz europskih fondova.

Tako grad Osijek, među ostalim, ističe projekte revitalizacije komunalne infrastrukture Tvrđe, novi Osječki sajam, Obrtnički centar, Kreativni  inkubator za potrebe IT sektora , plan modernizacije i razvoja javnog prijevoza u gradu...

Sveučilište intenzivno razvija projekte u Sveučilišnom kampusu. To su izgradnja  Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišne knjižnice i multimedijalnog centra, Tehnološkog parka te Akademskog centra pravne izvrsnosti te Istraživačko-razvojnog centra elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije to jest nove zgrade za potrebe Pravnog i Elektrotehničkog fakulteta. Prorektor Damir Markulak, uz izgradnju novog doma s 800 mjesta za smještaj studenata, ističe i modernizaciju starog doma.Realizacijom tih projekata, kao i proširenjem kapaciteta studenstkog smještaja, nastojimo studentima stvoriti uvjete za rad i ostanak na tome području, rekao je Markulak.

Spremni su projekti vrijedni oko milijardu kuna koje treba privući u Osijek i regiju.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić izjavio je da su grad Osijek i osječko Sveučilište dobro ekipirani i pripremljeni za privlačenje sredstava iz EU fondova, a osječko Sveučilište je, kada je u pitanju razina pripremljenosti projekata, najspremnije od svih hrvatskih sveučilišta.

Podsjetio je, također, na projekte izgradnje novog i obnove starog studentskog doma dodavši kako su u tijeku aktivnosti kojima bi nekadašnji osječki hotel "Mursa" došao u vlasništvo Sveučilišta i prenamijenio u studentski dom.

Među projektima koji se pripremaju u gradu Osijeku ističe izgradnju luke za rasute terete, vrijednu oko 17 milijuna eura, projekt obnove osječke povijesne gradske jezgre Tvrđe, vrijedan oko 19 milijuna eura, izgradnju novih tramvajskih pruga  te obnovu osječkog Kliničkog bolničkog centra, za koju se, u prvoj fazi, planira više od 80 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.