Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek i Vukovar: Svi testovi bili su negativni

10.05.2020.

10:47

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Svi testovi koji su u subotu analizirani u Kliničkom bolničkom centru Osijek, ukupno 131, bili su negativni na koronavirus. Negativni su bili i uzorci pet osoba čiji su raniji preliminarni nalazi bili pozitivni. Novozaraženih nema ni u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Za tih pet osoba su po nalogu epidemiološke službe obavljeni kontrolni nalazi i - dvostrukim negativnim testom potvrđeno je da ipak nisu zaraženi. Riječ je o dvije osobe s područja Našica te po jedna iz Osijeka, Popovca i Švajcarnice. 
Ukupan broj oboljelih na koronavirus na području Osječko-baranjske županije tako ostaje 131 osoba, s time da se na liječenju u KBC-u Osijek nalazi 9 oboljelih, 10 osoba je na kućnom liječenju. Od početka pandemije preminulo je osam osoba. Ukupno su do sada oporavljene 104 oboljele osobe.
"Važno je naglasiti da među trenutno oboljelima nema zdravstvenih djelatnika, a svi ranije oboljeli su izliječeni i to je potvrđeno dvostrukim negativnim testom. Naravno, mjere opreza i poštivanje procedura propisanih za postupanje u slučaju otkrivanja, prevencije ili samo sumnje u mogućnost zaraze i dalje su na najvišoj razini, i to ne samo u Kliničkom bolničkom centru Osijek, nego i u svim drugim zdravstvenim ustanovama, od Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije preko domova zdravlja, ordinacija primarne zdravstvene zaštite, dentalne medicine i ljekarni do svih drugih u tom sustavu. Ponavljanje testiranja, koje je zabilježeno i proteklih dana, samo je nova potvrda ispravnosti tih procedura i njihovog dosljednog provođenja, ali i odlične suradnje epidemioloških i bolničkih službi", priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
U
 protekla 24 sata iz samoizolacije izašlo je 17 osoba, tako da je ta mjera trenutno određena za 191 osobu.
Policija jučer nije dobila ni jednu dojavu građana o kršenju mjera samoizolacije, a u 51 samoinicijativnoj provjeri sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi. Policija je obavila 2.856 provjera propusnica na sedam punktova na granicama županije, a svi su imali propusnice.
Novozaraženih nema ni u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćio je Stožer civilne zaštite te županije. U protekla 24 sata testirano je 48 osoba (ukupno do sada 1443). Na tom području od izbijanja epidemije koronavirusom je zaraženo 40 ljudi. 
Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-a19. 
U protekla 24 sata izliječeno je 5 osoba - tri izliječene osobe su iz Vinkovaca, jedna iz Vrbanje i jedna iz Nuštra. U županiji su još samo dvije oboljele osobe, što je ukupno 38 izliječenih osoba na području županije.
U samoizolaciji na području županije nalazi se 422 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju samoizolacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.