Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: irska veleposlanica kod gradonačelnika

21.02.2017.

15:52

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nema poželjnijega gosta, jer tragom odlaska ljudi iz Slavonije ulazimo u samu bit problema Hrvatske, a ponajprije Osijeka - izjavio je gradonačelnik Ivan Vrkić nakon susreta s veleposlanicom Olive Hempenstall

"Tražio sam da oni koji vjeruju u našu radnu snagu - kao ulagači dođu u Osijek. A mi imamo stvorene uvjete u Industrijskoj zoni Nemetin, gdje uz mala ulaganja mogu dobiti besplatno zemljište i proizvodnu infrastrukturu. Idemo probati vratiti naše ljude, stvoriti korist za nas i Irce i bit će to najveći doprinos našoj suradnji" - rekao je gradonačelnik Vrkić novinarima nakon susreta s irskom veleposlanicom u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Vrkić izjavio je, među ostalim, kako je predložio  irskoj veleposlanici u našoj zemlji Olive Hempenstall da tragom iseljavanja velikog broja mladih "institucionaliziraju mrežu suradnje među gradovima, kako bi podijelili emociju i bili na usluzi građanima.“ A na pitanje novinara o izgledima da irski gospodarstvenici Hrvatsku   izaberu  kao odredište za ulaganja, veleposlanica Hempenstall odgovorila je, među ostalim,  da mogućnosti gospodarske suradnje vidi ponajprije u preradi hrane i suradnji kroz poljoprivredne tvrtke - smatrajući da je za irske gospodarstvenike koji traže partnere najveći potencijal upravo u ovome dijelu Europe.

"Veliku mogućnost nudi IT sektor, čula sam da je vrlo snažan u Osijeku, regionalni start up - ovi su iznimno inovativni, pa možemo također raditi zajedno "- zaključila je, među ostalim, Olive Hempenstall. Irska veleposlanica rekla je kako se prema njezinim saznanjima i kontaktima s hrvatskim veleposlanstvom u Dublinu - u Irskoj službeno nalazi oko deset tisuća naših građana, te kako za suradnju s Osijekom kao kandidate najprije vidi gradove Limerick i Cork.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.