Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek izgubio 7650 stanovnika, u Vukovaru živi petina stanovnika manje

25.10.2021.

14:59

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Igor Toman

Foto: Igor Toman

Foto: - / -

U jeku popisa stanovništva, koji bi trebao dati preciznu demografsku sliku Hrvatske, Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine. Brojke su zabrinjavajuće.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4,48 milijuna stanovnika, što je 237 tisuća manje nego po popisu stanovništva iz 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od pet posto populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika. Tportal navodi da neki demografi procjenjuju kako je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.
Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo Grad Zagreb bilježi osjetniji rast stanovništva (19 tisuća više nego 2011.), u plusu su još Istarska (0,97%) te Dubrovačka županija (u kojoj, procjenjuje DZS-a, žive tri stanovnika više nego 2011.)
U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske. U apsolutnim brojevima najviše stanovnika, njih 35.521, izgubila je Osječko-baranjska županija (11,65%), a u postotku je najgore prošla Vukovarsko-srijemska županija, kojoj nedostaje više od 17 posto populacije (ili 31132 stanovnika). Više od 15 posto stanovnika izgubile su i Sisačko-moslavačka (-16,7 posto) te Požeško-slavonska županija (-16,5 posto).
Depopulacija je pogodila i gradska središta, pri čemu ljude ne gube samo manji gradovi u ruralnim i nerazvijenim krajevima, već i velika županijska središta koja tradicionalno privlače stanovništvo iz provincije.
Zanimljivo je to da su najveći pad broja stanovnika pretrpjeli gradovi smješteni na jadranskoj obali. U tome prednjači Rijeka jer je u promatranom razdoblju izgubila više od 14.000 stanovnika. Slijedi Split s manjkom od oko 10 tisuća stanovnika te Osijek s minusom od 7650 stanovnika.
No kad se promatraju relativni pokazatelji, u depopulaciji prevladavaju gradovi s istoka Hrvatske. Na vrhu je Vukovar jer je u zadnjem desetljeću izgubio petinu stanovništva, unatoč velikim ulaganjima države u revitalizaciju. Među najvećim gubitnicima nalaze se još tri slavonska grada (Požega, Slavonski Brod i Đakovo). Demografska katastrofa pogodila je i najveće gradove Sisačko-moslavačke županije. Gubitak sličan vukovarskom pretrpjela je Petrinja, a više od 10 posto stanovništva izgubili su Sisak i Kutina.
Među 30 najvećih gradova pozitivan demografski skor bilježi samo osam gradova. Uz Zagreb, Solin, Kaštela i Dubrovnik, značajniji skok bilježi i Sveta Nedelja (+4,08 posto).
Pravu demografsku sliku Hrvatske trebali bismo saznati krajem ove godine, kada se očekuje objava aktualnog popisa stanovništva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.