Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: "Ja sam za dijalog" - priprema se novi vodič za učenike

30.01.2020.

11:00

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Specifični cilj projekta Erasmus+ je osvijestiti srednjoškolsku zajednicu Osječko-baranjske županije o važnosti funkcioniranja Vijeća učenika i potaknuti djecu i mlade na aktivnije uključivanje učenika u njihov rad.

Završna aktivnost projekta "Škola za dijalog" koji se provodi kroz program Erasmus+ financiran sredstvima Europske unije, a nositelj je PRONI Centar za socijalno podučavanje - ima za cilj osnažiti srednjoškolske ustanove Osječko-baranjske županije za provođenje dijaloga između mladih (učenika) i donositelja odluka (predstavnika škola), kod donošenja odluka koje se tiču mladih. Posljednja od sedam aktivnosti u velikoj Vijećaonici u prostoru Gradske četvrti Donji grad okupila je učenike i predstavnike donositelja odluka. 

'Specifični cilj je osvijestiti srednjoškolsku zajednicu Osječko-baranjske županije o važnosti funkcioniranja Vijeća učenika i potaknuti ju na aktivnije uključivanje učenika u njihov rad. Informiranjem i podizanjem razine znanja o potrebi provođenja strukturiranog dijaloga u srednjoškolskoj zajednici, dodatni cilj je motivirati ih i osnažiti za uključivanje u provedbu 7. ciklusa SD posebice tijekom našeg predsjedanja Vijećem EU, 2020. godine.

Projekt se provodi u suradnji sa šest škola Osječko-baranjske županije - Gimnazijom Beli Manastir, Srednjom školom Isidora Kršnjavoga Našice, Srednjom školom Valpovo, Graditeljsko-geodetskom školom Osijek, Tehničkom školom i prirodoslovnom gimnazijom Ruđera Boškovića Osijek i III. gimnazijom Osijek.

Pored istraživanja o razini sudjelovanja učenika u donošenju odluka u njihovim školama, radionicama – Vijećaonicama, na kraju provedbe projekta će se izraditi Vodič za srednje škole "Ja sam za dijalog", sadržavat će osnovne informacije o participiranju učenika u životu škole, mogućnostima za sudjelovanje u donošenju relevantnih odluka, Vijeću učenika i njihovoj ulozi, načinu i djelokrugu rada te preporuke učenika i predstavnika škola o unaprjeđenju njihovog rada - istaknula je koordinatorica Centra Maja Knežević.

'Tema ove Velike Vijećaonice je rasprava o zaključcima radionica koje su se dosad provele sa šest srednjih škola. Na radionicama smo zajednički radili na iskustvima funkcioniranja Vijeća učenika u tim srednjoj školi, odlučivanja o pitanjima važnim za učenike i njihov život u školi te o potrebi dijaloga između učenika i predstavnika škole' - podsjetila je Knežević o projektu koji ove godine završava.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.