Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek je najsvjetlija zvijezda hrvatske humanosti

18.12.2018.

23:18

Autor: Davor Lončarić

Foto: Davor Lončarić

Foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Velikom svečanom akademijom u Osijeku završena je proslava nekoliko vrijednih obljetnica - 140 godina utemeljenja Hrvatskog Crvenog križa, 65 godina prve organizirane akcije darivanja krvi te 25 godina međunarodnog priznanja suvremenog Hrvatskog crvenog križa.

Na svečanosti u Vikarijatu Đakovačko-osječke nadbiskupije okupilo se mnoštvo volontera, djelatnika, počasnih članova i predstavnika tvrtki, ustanova i udruga koje podupiru rad Crvenoga križa. Monografiju, tiskanu u povodu 140 obljetnice Crvenoga križa u Osijeku predstavio je Željko Turkalj, predsjednik Savjeta za razvoj osječkoga Gradskog društva Crvenoga križa, a brojnim su volonterima i ljudima koji podupiru aktivnosti osječkih humanitaraca predane prigodne plakete i zahvalnice.

Gradsko je društvo Crvenoga križa u Osijeku osnovano 1878. godine, nakon što su utemeljena društva u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu, no danas je osječko društvo jedno od najaktivnijih i najboljih u Hrvatskoj. Primjerice, svaka akcija darivanja krvi premaši očekivanja za najmanje 50 posto. "Ponosni smo što su od osnutka čelnici Crvenoga križa u Osijeku bile istaknute osobe - gradonačelnici, grofovi, svećenici, istaknuti gospodarstvenici, a tu tradiciju nastavljamo i danas. Teško je nešto izdvojiti od 140 godina humanitarnog djelovanja u kojem smo preživjeli tri rata, a samo u posljednjem, Domovinskom ratu, brinuli smo o desecima tisuća prognanika i osiguravali krv za funkcioniranje bolnice", rekao je ravnatelj GDCK Osijek Denis Ćosić. Više od tisuću volontera bilo je uključeno u rad Crvenoga križa u Osijeku u posljednjih deset godina, a odrađeno je više od 100 tisuća volonterskih radnih sati u poplavama, migrantskoj krizi i redovnim aktivnostima, poput akcija darivanja krvi, obuke neplivača, vježbama spašavanja unesrećenih ili akcija mjerenja krvnog tlaka ili šećera u krvi. Trenutačno osječki Crveni križa zapošljava 80 djelatnika i provode dva velika projekta za koja su iz fondova Europske unije povukli 20 milijuna kuna. 

Sudionike skupa pozdravio je predsjednik Gradskog društva Crvenoga križa Osijek Aleksandar Včev, zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator te u ime gradonačelnika Osijeka pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić. Među gostima skupa bili su i počasni članovi, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, sudac Ustavnoga suda Mato Arlović sa suprugom koja je također aktivistica Crvenoga križa. Na skupu su bili i nadbiskupi Đuro Hranić i Marin Srakić, saborski zastupnici Ana-Marija Petin, Domagoj Mikulić, Vlatko Kopić i Domagoj Hajduković.

Posebno je nadahnut govor održao predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić. Podsjetio je na glavna načela Crvenoga križa i utjecaj njihovog humanitarnog rada posljednjih 140 godina. Podsjetio je i na našičku bolnicu za ranjenike u 1. Svjetskom ratu koja je pod vodstvom grofice Pejačević bila ogledni primjer za spašavanje ljudskih života u cijeloj Europi, ali i na teške dane Domovinskoga rata u kojem agresori nisu štedjeli niti zaštićene oznake humanitarnih organizacija. Istaknuo je kako je u najtežim trenucima rata u Hrvatskoj osigurano čak milijun i 600 tisuća doza krvi kako bi normalno funkcionirale sve hrvatske bolnice, a nije nam bila potrebna ni ponuđena pomoć iz inozemstva. Jelić je posebno pohvalno govorio o osječkome Crvenom križu koji okuplja mnoštvo volontera, redovito u akcijama dobrovoljnog davanja krvi prikupi najmanje 50% više nego što se planira, a na vježbama i natjecanjima u spašavanju redovito pobjeđuju Osječani. Najveći je pljesak izazvala njegova rečenica "Osijek je najsvjetlija zvijezda hrvatske humanosti".    

Jubilarne plakete Hrvatskog Crvenog križa na svečanosti su dodijeljene Osječko-baranjskoj županiji, gradu Osijeku te općinama Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka, a nagrađeni su i najaktivniji volonteri, škole, fakulteti, udruge i institucije među kojima su i HRT- Centar Osijek te HRT-Radio Osijek. 

U nastavku poslušajte izjave pročelnika osječkog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romana Kristića, zamjenika župana Petra Lagatora i predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Josipa Jelića te razgovor s Denisom Ćosićem, ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa Osijek. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.