Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek je primjer prakse dobrog gospodarenja otpadom

27.08.2021.

11:57

Autor: Amoreta Bajto

Miloš Radivojević BWL Užice, fotografija Amoreta Bajto

Miloš Radivojević BWL Užice, fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Osječki je Unikom danas gostima iz susjedne Srbije i Bosne i Hercegovine predstavio načine i rezultate dobrog gospodarenja otpadom, u sklopu projekta "Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom - Bulky Waste Less". Osijek je istaknut kao primjer dobrog gospodarenja otpadom.

Gosti iz Užica i Tuzle jučer su obišli komunalno poduzeće NEVKOŠ u Vinkovcima, a danas su gosti Unikoma. Uvodna je prezentacija održana u najstarijem osječkom reciklažnom dvorištu na Jugu 2 , a nazočilo joj je četrdesetak zaposlenih u gradskim upravama i komunalnim poduzećima gradova - gostiju.

Manager projekta BWL - održivo upravljanje kabastim otpadom iz Užica Miloš Radivojević kaže da su i Vinkovci i osijek primjeri dobre prakse gospodarenja otpadom te da i u Tuzli i Užicama namjeravaju primijeniti naše uspješne modele, a i mehanizacija koju namjeravaju nabaviti ista je kao ona koju već imaju Osječani pa će im naša iskustva dobro doći.

Rukovoditelj Sektora za gospodarenje otpadom osječkog Unikoma Stevo Anetić govorio je o radu deobilice za glomazni otpad koju je grad Osijek nabavio prije nekoliko mjeseci te objasnio da je u Osijeku riješen problem glomaznog otpada tako što je dogovoren godišnji odvoz za kućanstva, a multifunkcionalna drobilica i dobar sustav odvajanja otpada rješenje su brojnih problema.

Nakon Juga dva, gosti iz Srbije i Bosne i Hercegovine obići će deponij u Sarvašu te kompostanu.

Unikom - gosti

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.