Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek je spreman za vrhunac vodostaja Drave

19.05.2023.

12:39

Autor: Davor Lončarić, HRT Radio Osijek

Stožer CZ na ušću Karašice

Stožer CZ na ušću Karašice

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Najveći vodostaj Drave kod Osijeka trebao bi biti za dva do tri dana i dosegnuti 350 centimetara. Sada je 38 centimetara niži od toga i vjerojatno će biti proglašene redovne mjere obrane od poplave. Očekuje se kako će tako visok vodostaj trajati tri do četiri dana, rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda. 

Stožer CZ OBŽ

Stožer CZ OBŽ

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Izvanredne mjere obrane od poplave proglašene su u Marjančacima, no nema opasnosti za selo i obiteljske kuće, izjavio je danas Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela Donje Drave i Dunava u Hrvatskim vodama tijekom obilaska vikend-naselja Karašica kod Osijeka. Poput Marjančaca i drugih dijelova županije uz rijeke Karašicu i Vučicu i to vikend naselje u blizini Josipovca nema problema s visokim vodostajima Drave nego opasnost prijeti zbog izlijevanja Karašice i Vučice. Vikend naselje Karašica zbog toga je zaštićeno novim nasipom i trebalo bi biti sigurno. Djelatnici Hrvatskih voda i službe uključene u civilnu zaštitu su u pripravnosti i stalno kontroliraju najniže točke i mjesta na kojima je prijašnjih godina znalo biti problema zbog izlijevanja vode iz riječnih korita i potoka. Potvrdio je to i načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić koji je podsjetio kako se ne očekuju nikakvi problemi, a sve su službe dobro opremljene i spremne za brze intervencije kako bi se zaštitili i ljudi i imovina. 

Krešimir Erk iz Ravnateljstva Civilne zaštite je dodao kako je županijski Centar 112 primio 50-60 poziva građana koji su bili ugroženi zbog obilnih kiša na području Našica, no sve su probleme otklonile lokalne komunalne službe. Riječ je o vlasnicima kuća koje se nalaze u depresijama u kojima se uvijek u slučaju jačih oborina nakupljaju veće količine vode koju zemljište ne može dovoljno brzo upiti. 

Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice izjavio je kako je u svakom trenutku najmanje stotinu vatrogasaca spremno za brze interencije u bilo kojem dijelu Osječko-baranjske županije, no i on je uvjeren kako većih problema na našem području ne bi trebalo biti. 


Poslušajte i razgovor s novinarima - Mato Lukić, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela Donje Drave i Dunava Hrvatskih voda, Krešimir Erk iz Ravnateljstva civilne zaštite i Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije

izjave članova Stožera CZ OBŽ

Galerija
., Foto: ./.
., Foto: ./.., Foto: ./.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.