Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek- kolijevka hrvatskog pčelarstva

28.11.2015.

14:00

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Promovirani su polaznici 12. generacije Pčelarske škole te predstavljena inicijativa za osnutak Zavičajnog muzeja pčelarstva Bogdan Penjić. Prošlost i budućnost pčelarstva na jednom mjestu... .

Osječanin Bogdan Penjić otac je hrvatskog pčelarstva a Osijek, grad u kojem je 1879. osnovao strukovno društvo, kolijevka je hrvatskog pčelarstva. Tome u čast devetu se godinu za redom u Osijeku održala manifestacija koja je spojila prošlost i budućnost: najavljen je osnutak Zavičajnog Muzeja Bogdan Penjić" i promovirani polaznici Pčelarske škole.
Ova pčelarska godina bila bolja od prethodne, nešto iznad prosjeka, uz dobru kvalitetu meda. U Hrvatskoj na godinu do 9 tisuća tona od toga oko 30% u Osječko-baranjskoj županiji. U zadnjih nekoliko godina potrošnja je po stanovniku od pola kilograma narasla na kilogram i pol no dobre vijesti često kvare one druge i to one birokratske od našeg ulaska u Europsku uniju. Pčelari traže zaštitu Europske komisije i domaćeg ministarstva kako bi se bolje regulirale mješavine meda i na deklaracijama istaknulo koloko je u mješavini domaći med a koliko onaj iz, na primjer, Kine. 
Djelatnost unaprijediti znanjem namjera je Pčelarske škole koju je prošlo 12 generacija i 700 polaznika iz Osječko-baranjske županije i to vrlo uspješno uz praksu pod mentorstvom iskusnih pčelara. Danas je diplome primilo njih 26.
Obrazovani pčelari budućnost su ali temelji su u prošlosti, u 1879. godini kada je Bogdan Penjić osnovao Pčelarsko društvo. Njegovo će ime nositi muzej u Osijeku , inicijativa koja bi trebala biti ostvarena za 5-8 godina. Bit će to doprinos pčelara razvoju kontinentalnog turizma te promociji blagodati meda i jedne plemenite djelatnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.