Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek - kolijevka pčelarstva

24.11.2013.

16:39

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osječkom Poljoprivrednom fakultetu održana je tradicionalna 7. pčelarska manifestacija pod nazivom "Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva".

Na trodnevnoj manifestaciji okupilo se mnoštvo priznatih pčelara iz cijele Hrvatske, ali i brojni mladi pčelari kojima su upravo ovdje uručene diplome za uspješan završetak ovogodišnje generacije Pčelarske škole. Prema riječima osječko-baranjskog dožupana Željka Kraljička više od 90 posto registriranih pčelara s područja županije završilo je taj dio edukacije, „što je uistinu rijedak slučaj u bilo kojem drugom zanimanju iz sektora poljoprivrede u Hrvatskoj“. „Ponosni smo na pčelarsku tradiciju Osijeka i Osječko-baranjske županije i to pokazujemo sedmu godinu zaredom ovom manifestacijom. Suvremeno hrvatsko pčelarstvo nastalo je ovdje u Osijeku“, istaknuo je Kraljičak.

Na skupu su predstavljeni dosadašnji rezultati prekograničnog projekta suradnje sa Srbijom Panonian Bee, financiran iz IPA programa Europske unije, a predavači su iznijeli aktualne spoznaje u znanstveno-istraživačkom radu i praksi.

O pčelarstvu u Europskoj uniji govorila je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. „U Europskoj uniji cijene med i sve druge pčelinje proizvode koji dolaze iz Hrvatske. EU izdvaja značajna financijska sredstva za razvoj pčelarstva u svim državama članicama. Radi povećanih potreba i sve većeg broja košnica od 2007. godine godišnji fondovi EU-a za sektor pčelarstva su se povećali i danas on iznosi 32 milijuna eura godišnje“ rekla je Borzan dodavši kako postoji cijeli niz mjera za koje se ta sredstva koriste. Budući da svojom proizvodnjom pokriva tek više od 60 posto vlastitih potreba, EU je uvoznik meda i zastupnica Borzan smatra da je to prostor i za sve naše proizvođače koji se načinom i kvalitetom proizvodnje ni malo ne razlikuju od vodećih zemalja proizvođača meda Unije. „ Za nas je zanimljivo da EU traži sinergiju pčelarskih mjera i programa ruralnog razvoja. Radi se o pomoći mladim pčelarima radi opstanka ali i sve većeg povratka mladih ljudi na selo. Veseli me da ovdje vidim toliko mladih, budućih pčelara, koji mogu postati korisnici fondova Europske unije,“ poručila je Borzan.

Ovogodišnja manifestacija obilježena je i svečanim otkrivanjem spomen-ploče Bogdanu Penjiću, ocu hrvatskog pčelarstva i zaslužnom građaninu grada Osijeka, na kapelici Donjogradskog groblja. Jer, zahvaljujući Penjiću koji je 1879. godine od dotadašnjeg primitivnog pčelarenja pokrenuo doba organiziranog i suvremenog pčelarenja, Osijek je postao kolijevkom hvatskog pčelarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.