Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: Krunica u Crvenom fići

24.04.2018.

15:31

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Obilježavajući godišnjicu osnutka Gardijskih brigada - članovi Moto-kluba proslavljenih "Paukova" - 4. gardijske brigade, postavili su krunicu na retrovizor legendarnoga Crvenog fiće u spomen-području u Vukovarskoj ulici u Osijeku.

Na taj način već tradicionalno, vozeći se motociklima diljem cijele Hrvatske i postavljajući krunice na 27 spomen obilježja iz Domovinskog rata od 52 koliko će ukupno obići, obilježavaju 27 obljetnicu osnutka proslavljene postrojbe.
Moto klub Veterani Slavonije i Baranje pridružio im se u karavani od samog polazišta iz Splita.

Ne mogu opisati osjećaj kad se sretnemo - to su i emocije i prijateljstvo, istaknuo je u razgovoru s novinarima predsjednik Moto-kluba 4.gardijske brigade Zlatko Borojević u Osijeku.

Ovo je peta godina kako povezujemo i obilazimo Hrvatsku, u spoemn na događaje kada smo s krunicom oko vrata krenuli u rat i dan kad je osnovana naša brigada. I ova krunica koja se sada nosi, sve nas više i više povezuje i to je ono zajedništvo koje je nama bilo 91-ve, a bit će i dalje.

Kakav je osjećaj nakon 27 godina proći Hrvatskom?
Osjećaj je velik. Ponosni smo na projekt koji gradimo, samo je žalosno to što je previše spomenika. Evo, neki dan sam pročitao da su u 60 dana umrla 84 branitelja. Znači, padamo k'o sviće. 

"Zajedništvom smo obranili Hrvatsku, zajedništvom je moramo i graditi" - rekao je, među ostalim, u izjavi novinarima predsjednik Odbora za branitelje grada Osijeka Darko Nađ, a Darko Zec, predsjednik Moto-kluba "Veterani Slavonije i Baranje" istaknuo: Ove godine smo se pridružili na kompletnoj moto ruti i od Osijeka do Osijeka do sada napravili 1600 kilometara. Krenuli smo 18., završavamo 28. travnja u Splitu dolaskom u vojarnu Dračevac, na dan kada je ministar Šušak 1991. godine potpisao odluku o osnutku gardijskih brigada.

I ono što je najbitnije, ta prijateljstva ratnika koji su stvorili ovu državu. Da mlade generacije to vide, zaključio je zamjenik župana Goran Ivanović.

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.